A Dűne: Második rész végre kijavíthatja az 1984-es film legbénább jelenetét?!

MOZI HÍREK – Denis Villeneuve Dűne: Második rész (Dune: Part Two) című filmje kijavíthat egy buta jelenetet az 1984-es filmből, ahol az egyik gonosz karakterizálása borzalmasan rosszul sikerült.

 

 

A Dűnének is megvannak a maga megkérdőjelezhető és egyenesen felháborító pillanatai az egész kánonban. Azonban a Dűne: Második rész ígéri, hogy kijavít egy buta jelenetet az 1984-es filmből.

Az idő múlásával és a gyártási technológiák fejlődésével Denis Villeneuve újabb értelmezései Frank Herbert regénysorozatának, a Dűne, illetve annak közelgő folytatása, a Dűne: Második rész, nem csak tanulhattak a Dűne korábbi filmes hibáiból, hanem a legkülönösebb pillanatokon is javíthattak, méghozzá hihetőbb és okosabb módosításokkal.

Az 1984-es Dűne-filmnek volt egy adag sikeresen szemet gyönyörködtető pillanata, annak ellenére, hogy filmes bukásnak bizonyult. Azonban Villeneuve filmjei magukba szívták és fogják szívni annak győzelmeit és kudarcait, hogy kijavítsák, amit az 1984-es filmalkotás elrontott, beleértve a film leghülyébb jelenetét is.

Lynch Dűne-je különösen elbaltázta a Harkonnen-ház, a sivatagi világ, Arrakis feletti vezetés átvételére törő militarista birodalom fiatalabbik unokaöccsének ábrázolását. A Dűne (1984) szadista és félelmetes gonosztevőjét az angol zenész, Sting alakította szárnyas alsóneműben. A hírhedt filmjelenetben a Harkonnen-unokaöccs, Feyd Rautha lép ki egy gőzfürdőből. Ezt az antagonista hatalomfitogtatásának szánták. Ám a futurisztikus alsóneműbe öltözött gonosztevő röhejesen néz ki, teljesen aláásva a jelenet komolyságát.

Villeneuve már hangot adott annak a félelmének, hogy a Harkonnen-ábrázolás viccnek hat a Dűne-rendezéseiben. A regény különösen intenzív jellemrajzaihoz közelítve és Lynch kudarcát szem előtt tartva, hogy ábrázolásuk nem sikerült hihetően megvalósítani, Villeneuve előtt az a kihívás állt, hogy a Harkonneneket borzalmas gonosztevőkként illusztrálja anélkül, hogy buta, hiteltelen ábrázolásba csúszna. Villeneuve Harkonnen bárója (a nagyszerű Stellan Skarsgård alakításában, beteges arcbőrrel, minden követőjének kopasz fejével és lenyűgözően lehengerlő természetével) sikeresen megfelelt a Herbert-regény gonosz főurának. Nagyon úgy tűnik, hogy Feyd Rautha megjelenése is a nagybácsi sikeres külsejét követi.

A Dűne: Második rész hivatalos trailerében Feyd Rautha (Austin Butler) teljesen nélkülözi azokat a dizájnelemeket, amelyek Lynch Dűne-filmjének gonosztevőjét jellemezték.

Feyd Rautha a báró kopasz fejével és egy harcos ruházatával látható, ami messze áll Sting meglehetősen komikus megjelenésétől. Félreértés ne essék: nem Sting tehetségével vagy színészi alakításával volt probléma annak idején. Ami nevetségessé tette a karaktert, az inkább a dizájni, illetve, a rendezői-forgatókönyvírói döntés, hogy Feyd Rauthából képregény-gonosztevőt csináltak. Austin Butler karaktere ellenben brutális, vad és kellően félelmetes, ami sokkal inkább megfelel a Herbert által leírt karakternek. (Ha nem is feltétlenül a küllemének, de a személyiségének mindenképp.)

Forrás: dune.fandom.com

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu