WormGPT: a ChatGPT „gonosz ikertestvére”

TECH HÍREK – A darkweben havi hatvan euróért (~24 ezer forintért) a moráloktól mentes mesterséges intelligenciát elérhetjük.

 

Az OpenAI ChatGPT-jét nem nagyon kell bemutatni, ugyanis a mesterséges intelligencia iparának éllovasáról van szó. Emiatt indította el nemrég Európában is a Google a Bardot, de az Apple is készül egy riválissal… de mindezek morálisan erősnek mondhatóak (még akkor is, ha a Google maga nem nagyon…), ám ezt nem lehet elmondani a WormGPT-ről, ami szintén egy nagy nyelvi modellt (LLM-et) alkalmaz, de az etikai limitációk nem nagyon korlátozzák a darkweben elérhető technológiát, amit egyetlen hacker tervezett.

A WormGPT segítsgével malware-t is lehet csinálni (főleg ennek céljából jött létre, szóval nem csoda…), de bármi „feketekalapos” (blackhat, nem éppen etikus hackeléshez szánt) feladat elvégzésében is segítséget nyújthat a 2021-es nyílt forráskódú GPT-J LLM-re épülő technológia, amit malware-alkotáshoz szánt adatokon edzettek, így például az adathalászatra (phishing) szánt emailek alkotásában kifejezetten jó eredményekre képes.

A SlashNext kipróbálhatta a WormGPT-t, és szerintük az eredmények ijesztőek. Arra kérték a mesterséges intelligenciát, hogy egy phishing emailt hozzon létre, amit BEC-támadásként (business email compromise – üzleti emailen keresztül történő támadás) jellemeznek. A site szerint az eredmény „figyelemre méltóan meggyőző, de stratégiailag is ravasz, megmutatva a kifinomult adathalász- és BEC-támadásokban rejlő lehetőségeket”.

Adrianus Warmenhoven, a NordVPN kiberbiztonsági szakértője is a ChatGPT gonosz ikertestvérének nevezte a WormGPT-t, és szerint ez egy macska-egér üldözésből akault ki, ugyanis a ChatGPT korlátozásai és az ahhoz kötődő, a limitációkat átugró kísérletek vezettek ide: „A WormGPT megjelenése azt mutatja, hogy a kiberbűnözők már nem elégednek meg azzal, hogy csak aláássák a meglévő mesterséges intelligencia eszközöket, hanem tovább akarják vinni ezt a technológiát, amit ráadásul a saját sötét útjukra szeretnének terelni,” mondta Warmenhoven.

A korlátozások pedig főleg a „nagyszülős események” indították el, ahol a jogellenes információkat közvetve, egy sokkal ártatlanabb kérésbe, például egy rokonnak írt levélbe csomagolva kérték az illetéktelenek…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu