Robert Downey Jr. magabiztos kijelentést tett – vajon képes lesz megtörni a Hitchcock-átkot?

MOZI HÍREK – Robert Downey Jr. elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy újraforgatja Alfred Hitchcock klasszikusát, a Szédülés című filmet.

 

 

Bár minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon, Robert Downey Jr. azzal magyarázza döntését, hogy újraforgatja Alfred Hitchcock klasszikusát, a Szédülést (Vertigo), hogy úgy érzi, ő jobban is meg tudja csinálni. A D’entre les morts című francia regény alapján készült 1958-as pszichológiai thriller középpontjában egy volt rendőrnyomozó áll, aki magánnyomozóvá válik, miután extrém tériszonya alakul ki, és egy ismerőse felbérli, hogy megtudja az igazságot felesége bizarr viselkedése mögött. A James Stewart és Kim Novak főszereplésével készült Szédülést a korai vegyes kritikák ellenére nagyrészt Hitchcock egyik legjobbjaként tartják számon.

Miközben a New York Times-nak a SAG-AFTRA sztrájk előtt, Christopher Nolan Oppenheimerjének tiszteletére a karrierjét átívelő riportban beszélt, Robert Downey Jr.-t a Hitchcock Szédülés remake-jének állítólagos terveiről kérdezték.

Megerősítette, ő és csapata „vizsgálja” a klasszikus újragondolását. A színész/producer úgy érzi, „jobban is meg tudjuk csinálni”, bár jelezte, hogy ez még a fejlesztés korai szakaszában van.

„Természetesen vizsgáljuk a kérdést. Először is, kik lennének benne a partnereink? Szeressük őket, tiszteljük őket. Másodszor, hadd olvassam újra az eredeti szinopszist. Szerintem jobbat is tudnánk csinálni. [Elmondom, miért. Voltam már sziklamászáson, és beszorultam abba a pánikfagyásba, és ha nem lett volna olyan kínos, akkor megkértem volna, hogy húzzanak le arról a szikláról. Elvesztettem az önbizalmamat a helyemben, túl nagy volt az esés, a testem reagált. Nem harcolok vagy menekülök, hanem megdermedek és elájulok. Soha nem fogom elfelejteni, és ez elgondolkodtatott, hogy vannak olyan filmes eszközök, amelyeket még nem használtak ki teljes mértékben, és amelyek szerintem élményt nyújtanának, amikor azt próbáljuk elmondani: >>Milyen érzés pszichológiailag lebénulni a félelemtől valami miatt, aminek kezelhetőnek kellene lennie?<< Ez szórakoztató lehet.”

 

Robert Downey Jr. Szédülése képes lehet megtörni a Hitchcock-remake átkot?

 

Mivel Hitchcock látásmódját a maga idejében számos projektbe belevitte, amelyek közül sok regényadaptáció volt, az eredeti filmjei megjelenése óta eltelt évtizedekben Hitchcock művei újrafeldolgozásra kerültek, vagy új műfaji törekvéseket inspiráltak. A legjelentősebbek közé tartozik A férfi, aki túl sokat tudott című filmjének saját remake-je, valamint Gus Van Sant Psycho című filmje, amelyben Vince Vaughn alakította az ikonikus sorozatgyilkost, Norman Bates-t. Nagyrészt egy képkockáról képkockára készült remake volt, és a Michael Douglas vezette A tökéletes gyilkosság, egy újabb kísérlet a Dial M for Murderre.

A különböző közvetlen remake-ek és laza inspirációk között nagyon kevesen élveztek olyan szintű kritikai sikert, mint Hitchcock eredeti filmjei: a Psycho két Razzie-díjat nyert, de a kasszáknál bombaként robbant, míg a Tökéletes gyilkosság vegyesebb visszhangot kapott, és a Rotten Tomatoes-on 57 százalékos kritikai elfogadottságot ért el.

Még a Shia LaBeouf vezette Disturbia sem tudott szabadulni a Hitchcock-ihlette gyökerektől. A film ellen pert indítottak a Hátsó ablak alapjául szolgáló novella látszólagos adaptációja miatt, amit végül elutasítottak.

Nem világos, hogy Downey Jr. milyen megközelítést kíván alkalmazni a Vertigo remake-jével, érdekes lesz látni, hogy sikerül-e legyőzni a többi cím többségén lebegő Hitchcock-átkot. Maga a legendás rendező úgy érezte, a filmjének egyik legnagyobb hibája, hogy túl nagy volt a korkülönbség a két főszereplő között. Stewart 49 éves volt a forgatás idején, Kim Novak pedig 24. Downey Jr. már most 58 éves, tehát kérdéses, képes lesz-e megtalálni a hiteles kémiát a leendő partnerével. (Aki a hollywoodi tendenciákat követve nem valószínű, hogy több lesz 30-nál…)

Ráadásul 2005-ben a Szédülés a második helyen végzett (a Nagymenők után) a brit Total Film magazin „Minden idők 100 legjobb filmje” című listáján. Egy ekkora filmhez remake-et készíteni nem csupán hatalmas kihívás, de joggal merül fel a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme, ha tudjuk, hogy ilyen siker megismétlésének az esélye minimális…

Forrás: NY Times

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu