Firewall Ultra – Az FPS új dimenziója PSVR2-n?

TESZT – Firewall Ultra nem csupán egy újabb FPS cím a piacon; hanem a Sony által kissé „elhanyagolt” PSVR2 egyik vadonatúj címe, amely újabb ígéret arra nézve, hogy az újabb verziójú virtuális sisak még sokra hivatott. A Firewall Ultra az eredeti, PSVR-exkluzív cím utódjaként itt van velünk, és nem csupán új játékmódokat hoz, hanem egy olyan „élő szolgáltatás” modellt is, ami állandó frissítéseket és fejlesztéseket ígér. Azonban felmerül a kérdés: vajon sikerül-e a játéknak megugrania a PvP (játékos a játékos ellen) korlátait, vagy ez csupán egy marketing trükk?

 

 

A Firewall Ultra a PSVR platformjának egy új FPS lövöldözős játéka, ami olyan élményt kínál, amit sokan vártak, de kevesen mernek remélni. De mi teszi ezt a címet olyan egyedülállóvá, és vajon tényleg az a forradalmi újítás, amit ígér, vagy csak egy jól eladott marketingfogás? Most megvizsgáljuk, hogy mi teszi a Firewall Ultra-t az egyik legizgalmasabb – bár közel sem hibátlan – új címmé a PSVR2-n.

 

 

Exfil mód: ez együttműködés élménye

 

A játék új Exfil módja (az exfiltráció rövidítése) az együttműködésre fókuszál, ahol a játékosok négyfős csapatokban harcolnak az AI által irányított ellenségekkel. De ne gondoljuk, hogy ez könnyű lesz. Az AI ellenfelek okosak, kiszámíthatatlanok és nem könnyen legyőzhetők. Az új mód ezen túlmenően stratégiai elemeket, például csapdákat és erőforrás-menedzsmentet is bevezet, tesztelve a csapat együttműködési készségét.

Amikor először töltesz be egy küldetést az Exfilben, a két elérhető hozzáférési pont egyikét feltöröd, hogy felfedd a laptopok helyét, majd elkészítsd a támadási tervedet. Megpróbáltok szétválni, hogy osztagként nagyobb területet fedezzetek le, vagy együtt maradtok, hogy fedezzétek egymást. Azt tervezitek, hogy átosontok a folyosókon, és megpróbáltok minél tovább észrevétlenek maradni, vagy pedig fegyverrel a kezetekben indultok háborúzni? A választás a tiétek, mivel az Exfil minden szintje olyan, mint egy miniatűr játszótér, a lehetőségek és lehetséges forgatókönyvek széles választékával.

 

 

Egyensúly a PvP és PvE között

 

Míg az eredeti Firewall játék inkább a PvP aspektusra koncentrált, az Ultra változat bevezetésekor sokakban felmerül a kérdés, hogy az új PvE mód hogyan fog integrálódni a meglévő játékmenetbe. Kezdeti tapasztalatok alapján a fejlesztőknek még dolgozniuk kell az egyensúlyon, mivel egyes térképek PvP-ben kiegyensúlyozottak, PvE-ben azonban nem annyira.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Firewall Ultra nem egy „kész, bedob, elfelejt” típusú PSVR termék. A fejlesztők komolyan veszik az élő szolgáltatás modellt, és rendszeres frissítésekkel, új tartalmakkal kívánják megtartani a játékosok érdeklődését. De ez a modell csak akkor fenntartható, ha a játékosok is hűségesek maradnak – ezért a közösségi visszajelzések rendkívül fontosak lesznek a készítők számára.

 

 

Fegyverek, eszközök és AI

 

A játék egy sor fegyvert és eszközt kínál, amelyek között minden játékos megtalálja az őt legjobban kiszolgálót. Az Exfil mód külön kiemelendő az AI fejlesztése miatt, ami az ellenségek viselkedését sokkal kifinomultabbá és előre nem láthatóvá teszi, még a tapasztalt játékosok számára is.

Ugyanakkor a játék nem tökéletes. A csapatmunka központi eleme az élménynek, és ennek hiányában egyes pályák szinte játszhatatlanok. Az élő szolgáltatás modellje mennyire lesz fenntartható, még a jövő zenéje. Ráadásul a játék PSVR 2-exkluzivitása miatt sokan nem lesznek képesek hozzáférni hozzá.

Az sem túl pozitív, hogy nincs lehetőséged csapatot váltani. Tegnap játszottam egy kört egy nagyon jó csapattal. De a következő körben a játék újra kiegyenlítette a csapatokat, és átküldött a másik csapatba, és nem volt lehetőségem visszaváltani. Emellett pedig az UI is bőven hagy kívánnivalót maga után. Eltartott egy darabig, mire mindent megszoktam.

 

 

Átengedjük a tűzfalon?

 

Firewall Ultra egy ígéretes és lenyűgöző cím a PSVR2 platformon, de még vannak területek, ahol fejlődnie kell. Az egyensúly a PvP és PvE között még nem tökéletes, és az élő szolgáltatás modell fenntarthatósága is kérdéses. Viszont a játékban rejlő potenciál és az új Exfil mód miatt mindenképpen egy olyan cím, amelyet érdemes figyelni.

-BadSector-

Pro:

+ Kooperatív PvE mód, ami új dimenziót ad a játéknak
+ Kifinomult AI, ami valódi kihívást nyújt
+ Live service, ami folyamatos frissítéseket és tartalmat ígér

Kontra:

– Bugok
– Hiányzik a teljes kampány élmény
– A live service modell veszélye, hogy a jövőbeni tartalom minősége ingadozhat


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: First Contact Entertainment

Stílus: FPS

Megjelenés: 2023. augusztus 24.

Firewall Ultra

Játékmenet - 7.6
Grafika - 7.6
PVE - 7
Zene/hangok - 7.2
Hangulat - 8.2

7.5

A Firewall Ultra izgalmas újításokat hoz a PSVR 2 piacára. Az új kooperatív PvE mód és a kifinomult AI mind hozzájárulnak egy élvezetes játékélményhez, de a játék még nem tökéletes. Az alap live service modell kérdőjeleket vet fel a jövőbeni tartalmak minőségével kapcsolatban.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu