Oppenheimer: vajon miért nem a Trinity-teszt eredeti helyszínén forgatták a filmet?

MOZI HÍREK – Az Oppenheimer forgatásáról szóló új könyvből kiderül, hogy Christopher Nolan miért nem tudta a Trinity-tesztet a valódi bombahelyszínen forgatni, ahogyan azt remélte.

 

 

Christopher Nolan eredetileg az Oppenheimer egyes részeit a valódi Trinity-teszt helyszínén akarta leforgatni. Egy új könyvből kiderül, miért kellett elvetnie ezeket a terveit. A Kai Bird és Martin J. Sherwin által írt American Prometheus alapján készült Nolan történelmi dráma tavaly júliusban került a mozikba. A közönség és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla. A filmrendező mostanában arról híres, hogy filmjeit a lehető legvalóságosabbnak szeretné éreztetni.

Ez a jelek szerint azt is magába foglalta, hogy Oppenheimer Trinity-kísérletének szekvenciáját a valódi atomrobbantás helyszínén, Új-Mexikóban próbálja meg leforgatni.

Jada Yuan (a Slash Film után) Unleashing Oppenheimer: Inside Christopher Nolan’s Explosive Atomic-Age Thriller című írása szerint, amely a finálét és a film minden más elemét is részletezi, a valódi katonai fegyvertesztek megakadályozták Nolant abban, hogy a White Sands Proving Groundon forgasson. Ahogy Ruth De Jong gyártásvezető felidézte, Nolan és a produkció tagjai kirándultak a helyszínre. Sőt, meglepően messzire jutottak az ottani forgatási napok megtervezésében.

„Vad volt kint lenni a Trinityben. Chris-t és engem egyenesen arra a helyre vittek, ahol a bombát ledobták. Besétáltunk és trinititet szedtünk fel a földről. Azt kérdeztem: ‘Mennyi sugárzásnak vagyok kitéve?’. Az idegenvezetőnk azt mondta: ‘Több sugárzás ér, ha repülővel repülsz oda-vissza L.A.-be, mintha itt állnál.'”

„Chris azt mondta: ‘Hé, nem lenne jó, ha itt forgathatnánk?’ Aztán amikor elkezdtük kitalálni a menetrendet, rájöttünk, hogy nem tudunk ott forgatni, mert bombákat dobtak le az alatt az idő alatt, amíg nekünk az előkészületekre és a forgatásra volt szükségünk.'”

Az Oppenheimer korai marketingje a filmet nem éppen hagyományos történelmi drámának ígérte, és a trailerek a film intenzitását szinte horrorfilmszerű rettegéssel hirdették.

Nolan filmjének egyes részei kétségtelenül a hagyományosabb életrajzi drámai szerkezethez és előadásmódhoz igazodnak. Azonban a filmben szereplő Trinity-teszt szekvenciája bizonyítja, hogy a trailerek helyesen tették, amikor a filmet thriller-szerű élményt ígértek.

Persze, bár maga a Trinity-teszt a mozi egyik legemlékezetesebb jelenete, a bomba Japán elleni tényleges bevetését követő győzelmi beszédjelenet tökéletes lezárásként szolgál a film ezen szakaszának, ahol Cillian Murphy főszereplője a bűntudattal küzd, amiért létrehozta a bombát.

Forrás: Slash Film

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu