Az MI a YouTube-on is terjed, érdemes annak használatát közölni!

TECH HÍREK – Ha nem tüntetik fel a monetizációval rendelkező feltöltők, hogy mesterséges intelligenciát is alkalmaztak, a kérdéses videóból nem származhat bevétel.

 

A generatív (tartalomalkotó) mesterséges intelligencia elképesztő léptékkel terjed. Ezt az Alphabet is tudja, így annak videómegosztója, a YouTube (a Google alá tartozik, de az „ábécé” az anyacég) is MI-alapú funkciókkal is bővülni fog, de már most olyan szabályzatmódosítást hajt végre a cég, amely a mesterséges intelligencia segítségével létrehozott videókra vonatkozik. A változások a következő néhány hónap során kezdenek felbukkanni.

A YouTube blogján azt olvashatjuk, hogy a feltöltőknek közölnie kell, ha a videóikban realisztikus, de módosított, vagy szintetikus, a mesterséges intelligencia eszközeivel alkotott elemek találhatóak. Például lehet a videóban MI-generált kép, vagy valami más is, esetleg olyan jeleneteket látunk, ahol az emberek olyasmit mondanak, amit nem mondtak, ugyanis a mesterséges intelligencia szólaltatta meg őket. A cél lényegében az, hogy a feltöltők ne használják ki károsan az MI adta lehetőségeket.

Bárki, aki direkt nem közli a mesterséges intelligencia használatának tényét, több módon is kaphat büntetést. Lehet, hogy a videóját a YouTube törölni fogja. Ennél rosszabb lehet a YouTube partneri programjából való felfüggesztés is, azaz egészen egyszerűen nem kap több pénzt a videóiért a reklámbevételekből. Persze a szabályok még nem léptek életbe, így van idő a felkészülésre, de azt is megtudtuk, hogy a YouTube a feltöltőkkel együtt fog dolgozni azon, hogy mindenki megértse, miért is kellenek ezek a szükségletek.

A felhasználóknak címkék lesznek, hogy így szerezzenek tudomást arról, ha mesterséges intelligencia által generált anyagot lát-e éppen. Ha érzékeny a téma, akkor még inkább szembetűnő lesz ennek jelölése (dettó akkor, ha a YouTube saját generatív MI-termékeit és funkcióit veszik igénybe). De ez sem biztos, hogy mindig elegendő lesz, mert a videó megsértheti a közösségi irányelveket még akkor is, ha a feltöltő megjelölte a MI-használatot. Ha tévesnek, megtévesztőnek látjuk valamelyik érintett videót, a YouTube ezen MI-s felvételeket eltávolíthatja (pl. arc- és hangfelismerés kapcsán ismert személy miatt). A zenei partnerek MI-alkotta zenés videók eltávolítását kérvényezhetik.

Kérdés, hogy miként sül mindez el balul.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu