Ridley Scott vallomása: így érezte, amikor James Cameron átvette az Alien folytatását

MOZI HÍREK – Ridley Scott, a híres rendező, évekkel később vallotta be, mennyire fájdalmas volt számára, amikor a stúdió James Cameronnak adta az Alien folytatását. Egy friss interjúban Scott őszintén beszél arról, hogy ez a döntés milyen hatással volt rá és karrierjére. A rendező szavai új megvilágításba helyezik a filmipar működését és a kreatív folyamatok bonyolultságát.

 

Ridley Scott pályafutása során számos filmen dolgozott, gyakran tér vissza a kosztümös kalandfilmekhez és a sci-fikhez. Az 1979-es Alien, vagyis A nyolcadik utas: a Halál, az ő egyik legmeghatározóbb alkotása. Ez a film vált sci-fi horror klasszikussá, és Sigourney Weaver, valamint Ellen Ripley karaktere ikonikussá. Azonban a hét évvel későbbi folytatást, A bolygó neve: Halált (Aliens) a 20th Century Fox James Cameronra bízta, és egy friss interjúban Scott elismerte, hogy ez a döntés még ma is bosszantja.

A Deadline által készített interjúban Scott beszélt az Alienről és arról, hogy Stanley Kubrick mennyire félelmetesnek találta a xenomorf kitörését John Hurt testéből. A riporter megkérdezte Scottot a folytatásról és arról, hogy nem ő irányíthatta azt, valamint hogy a film milyen más hangulatú lett. Scott elmondta: ‘Ez Jimnek köszönhető. Az ő stílusa egyfajta nagy rohanás. Amikor megtudtam, hogy más fogja rendezni a folytatást, próbáltam saját ötletet kidolgozni. Amikor Jim felhívott, nagyon kedves volt, de azt mondta, hogy nehéz lesz ugyanolyan félelmetesre hangolni a filmet. Ezért döntött úgy, hogy az akció lesz a főszerepben, mint egy katonai történet.’ Scott hozzátette, hogy ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat: ‘Isten hozott Hollywoodban!’

A riporter érdeklődött a két rendező kapcsolatáról és arról, hogy Scott mit érzett, amikor véglegessé vált, hogy nem ő fogja rendezni az Alien folytatását. Scott válaszolt: ‘Jim és én gyakran beszélgetünk. Nem vagyunk barátok, de jó kapcsolatban vagyunk. A hívás után azonban nagyon dühös voltam. Nem mondtam ezt Jimnek, de úgy éreztem, ez nagyon fájt. Tudtam, hogy valami különlegeset alkottam. Mélyen sértve éreztem magam, különösen a Szárnyas fejvadász esete után, amit szintén különlegesnek tartottam, de a tesztvetítések katasztrofálisak voltak. A rendezői változatot 10–12 évig tartották elzárva, amíg véletlenül fel nem fedezték a Santa Monica-i Filmfesztiválon.

„Valaki javasolta, hogy nézzük meg újra az eredeti anyagot, és vetítsük le poénból.” – folytatta Scott a Szárnyas fejvadász történetét. „A végén ez a film is klasszikussá vált, ami igazolja, hogy néha a kezdeti nehézségek ellenére a művek méltán nyernek elismerést.”

Ma már mindkét Alien-film klasszikusnak számít, a rajongók ezeket nagyon kedvelik. Ez ellentétben áll az Alien Covenanttel, amit ismét én rendeztem. De már várható az Alien – Romulus, Cailee Spaeny főszereplésével, Fede Álvarez rendezésében, amelynek bemutatója 2024. augusztus 15-én lesz a mozikban.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu