Filmstúdiók érdeklődnek a kalózkodásról nyilvánosan beszélők iránt Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának első módosítása bár megvédi a felhasználók személyes adatait, a filmstúdiókat ez mit sem érdekli…

 

Az első alkotmánymódosítás ugyanis a vallásalapítás, a vallás-, sajtó-,   szólás- és gyülekezésszabadság engedélyezése mellett petíciókat is lehetővé tesz a kormány ellen. Az Ars Technica ennek ellenére arról számolt be, hogy két filmstúdió, a Voltage Holdings és a Screen Media Ventures kényszerítési indítványt nyújtott be a Redditnek, hogy a közösségi felület hat névtelen felhasználó IP címét adja meg, mert a platformon médiatartalmak kalózkodásáról beszélt. Amerikában amúgy az internetszolgáltatók (ISP-k) ellen felléphetnek, ha azok nem tudják vagy nem akarják megakadályozni a kalózkodást az általuk biztosított kapcsolaton.

Ez már a harmadik eset. Az elsőt egy amerikai körzeti bíróság lesöpörte az első alkotmánymódosításra hivatkozva, így a Redditnek nem kellett a neveket, emailcímeket és fiókadatokat kiadnia. Ekkor a stúdiók egy másik ISP ellen támadtak a hálózatukon történő szerzői jogsértés miatt, de a Reddit ismét elutasította az IP címekre, logokra vonatkozó követelést az első alkotmánymódosítás miatt.

Most a korábban említett két stúdió harmadszor próbálkozik, és a Redditnél egy másik ISP-től követelik az adatokat (Frontier Communications), mert szerintük ez a szolgáltató nem hatékony a média kalózkodásának megakadályozásában. 2022-ben egy felhasználó a Redditen azt írta, hogy évek óta a Frontier DSL-t használja, mert nem érdekli őket, mit töltött le, holott évek óta használja azt, egy másikpedig 44 fenyegető levelet kapott, miszerint felfüggesztik az internethozzáférést, de nem történt semmi. A két stúdió szerint ezekben, illetve a többi azonosított posztban a Reddit-felhasználóknak nincs elismert magánélethez fűződő érdekük az IP-címükhöz, és az IP-címek naplózása egyértelműen releváns és arányos az ügy igényeihez képest. Szerintünk pedig csak fontoskodnak.

A tanulság az, hogy nem érdemes nyilvánosan beszélni arról, hogy illegálisan letöltünk valamit. Viszont országonként eltérő, hogy a letöltés maga szabad-e. Van, ahol erre nem szólnak (Magyarország is ilyen), máshol már ezért pénzbírságot szabhatnak ki (Németország)…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu