Tekken 8 – Ezzel az új résszel tuti nem szúrod magad „tekken”!

TESZT – Mostanában igencsak elkényeztetik a verekedős játékok rajongóit! Alig egy év alatt kaptunk egy olyan Street Fighter játékot, ami valószínűleg a legjobb a sorozatban, egy szilárd Mortal Kombat epizódot, és most itt a friss Tekken. Ez új fejezeteket jelent a műfaj mindhárom nagyágyújánál. És akárcsak a Street Fighter 6 és a Mortal Kombat 1, a Tekken 8 sem okoz csalódást.

 

 

A Tekken 8 nem tűzte ki célul, hogy újra feltalálja a spanyolviaszt. Inkább az új konzolok és számítógépek erejére támaszkodik, hogy létrehozza a valaha volt leglátványosabb verekedős játékot, amely egyben a legdrámaibb is. Ennek ellenére jelentős innovációk rejtőznek a felszín alatt. Ez a legjobban irányítható, legdinamikusabb, legpörgősebb és leggyorsabb Tekken élmény a sorozat történetében, minden egyes csata egy valódi örömforrás.

Az új Heat Mode rendszernek köszönhetően a játékosokat bátorítják, hogy támadóbb stílusban játszanak. Aktiváld a Heat Mode-ot, és a harcosaid rövid időre szokatlanul nagy sebzést képesek mérni. De itt még nincs vége: különleges Heath támadások is rendelkezésre állnak, amelyek nemcsak elképesztően látványosak, hanem komoly pusztítást is végeznek az ellenfeleken.

 

 

Nemcsak nolifer tini tindzsáknak van!

 

Amikor belemerülsz a Tekken 8 világába, rögtön észreveszed, hogy itt minden a könnyű kezelhetőségről és hozzáférhetőségről szól. A Heath Mode aktiválása, és a látványos, de pusztító Heath támadások bevetése egy gombnyomásra van, méghozzá a jobb vállgombra és a játékot igazán felhasználóbaráttá teszi, magyarán: nem kell egy kis polipujjú japán nolifer nindzsa reflexű tinédzsernek lenned, hogy érvényesülni tudj! Aztán ott van a Rage Arts, azaz azok a félelmetes szuper kombók, amiket csak akkor hívhatod segítségül, ha az életerőd az utolsókat rúgja, éppoly könnyen hozzáférhetők: csak egyetlen ravasz húzás kell hozzájuk. Sőt, ha a bal vállgombot nyomod meg, egy egyszerűsített harci módra váltasz, ahol különféle mozdulatokat hajthatsz végre, nem csak sima ütéseket vagy rúgásokat.

Legyél tapasztalt harcművész vagy frissen csatlakozó újonc, a Tekken 8-ban gyorsan győzelmeket arathatsz anélkül, hogy csak vakon püfölnéd a gombokat – bár néha ez is bejöhet. De ne aggódj, azért a játék mélysége így sem vész el. A Tekken 8 talán könnyebben elsajátítható, mint elődei, de érdemes mélyebben elmerülnöd a mechanikákban és a karakterek egyedi stílusaiban. Ha ezt megteszed, garantáltan porba döntöd majd azokat, akik csak a felszínt kapirgálják.

És ezzel el is jutottunk a Tekken 8 egyik nagy erősségéhez: a tartalmak széles és gazdag választékához. Itt mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. A történet mód végigvezet a Tekken eddigi történelmén, Jin Kazama és Kazuya Mishima legendás összecsapására fókuszálva. Minden fejezet vad küzdelmekkel tarkított, különleges történeti jelenetekkel, néhány váratlan fordulattal és egyedi játékmechanikai elemekkel. Bizony, néha kissé őrültnek tűnhet, de pont ezért olyan szórakoztató. És mindezt tovább gazdagítja a játék minden harcosának egyedi története, ami összességében rengeteg izgalmas és tipikusan japán módon, szórakoztató túlzásokkal teli kalandokat ígér.

 

A Bandai Namco meglepetést okoz egyik legsikeresebb sagájának visszatérésével: jön a Tekken 8 PC-re, PS5-re és Xbox Series-re.

 

Lépj ki a küzdőtérre, harcos!

 

A Tekken 8 történeti módja mellett ott vannak a klasszikus Arcade, Versus és Training módok, plusz egy új, gazdag tartalommal bíró egyjátékos élmény, az Arcade Quest. Itt saját avatarodat formálva belevetheted magad a virtuális játéktermek világába, ahol izgalmas küzdelmek során emelkedhetsz egyre feljebb a ranglistán és bonthatod ki a történetet. Az új kihívások mellett különféle jutalmak is várnak rád, mint például a karakterek testreszabási lehetőségei. Ez a mód egy újabb izgalmas eleme a játéknak, és bevezet a Super Ghost Battle nevű új kihívásba is, ahol az online találkozott játékosok AI szellemváltozataival mérkőzhetsz meg.

Az online többjátékos terén a Tekken 8 egy előcsarnok rendszert kínál, ami a Street Fighter 6-hoz hasonló interaktív élményt biztosít. Itt a játékosok virtuálisan találkozhatnak és csapathatnak össze, mintha egy igazi játékteremben lennének. Bár néhány extra szórakozási lehetőség, mint a klasszikus Bandai Namco címek játékai, amely még tovább gazdagíthatta volna az élményt, hiányzik, de a remek hangulat így is garantált. A rangsorolt és barátságos küzdelmeket közvetlenül a főmenüből indíthatod, gyakorlás közben várva a következő ellenfélre.

A visszagörgetéses netkód segítségével a legtöbb online meccs simán zajlik, még a világ másik feléről érkező játékosokkal is. Persze, néha előfordulhat lag miatt akadozó küzdelem, szóval ilyenkor valahogy oldd meg, hogy a legjobb lehetséges kapcsolatot biztosítsd a zökkenőmentes élmény érdekében: hagyd abba a torrent töltést, vagy üvöltsd le a netszolgáltató ügyintézőjének fejét, hogy javítsák meg AZONNAL a netsebességet.

A játékmodok sokaságát és a 32 harcosos kezdőcsapatot figyelembe véve a Tekken 8 rendkívül bőkezűnek tűnik. Az új karakterek közül is kiemelkedik Azucena, a perui vegyes harcművész, aki gyorsaságával és saját családi kávéjának promóciójával hódít. Ott van még Victor, a közelharci specialista háborús veterán és szuperkém, aki távolsági fegyverekkel és teleportációval is szanaszét szedi az ellenfeleit. De a legnagyobb figyelmet Reina érdemli, a rejtélyes tinédzser, aki Mishima stílusú karatét gyakorol, és különleges energiájával szuper extra képességekkel tud érvényesülni a küzdőtéren.

 

A Tekken 8 leleplezte a visszatérő Nina Williams-t, valamint egy rövid bemutatót közölt a játékmenetéről és a hamarosan kezdődő zárt alfa tesztről.

 

Újdonságok és változások

 

Még a visszatérő karakterek is változásokon mentek keresztül. Sokan közülük most már láthatóan öregebbnek tűnnek, mint például Paul, hiába, no, az évek neki sem kegyesek. És néhányuk mozgáskészlete is jelentősen megváltozott. Mondanom sem kell, izgalmas kipróbálni őket mindet, látni, kivel működsz jól együtt és kivel nem. És bár vannak hiányzó arcok, akiket hiányolunk, mint például Lei Wu Long, összességében nehéz panaszkodni. Ráadásul további karaktereket terveznek hozzáadni DLC-ként, és valószínűleg több szezon is lesz.

Ami a csalódásokat illeti, szerencsére azok alig vannak. A Tekken Ball szerintünk nem éri el a Tekken Bowling színvonalát, de persze, kinek a pap, kinek a papné, kinek pedig a Ling Xiaoyu. Ezen kívül csak egy apró panaszunk van, hogy a „drámai kameránál” néha túlságosan elgurult a fejlesztők gyógyszere. Ha lenyűgöző kontrát hajtasz végre vagy valami mást, ami figyelemre méltó, láthatod, hogy a kamera ráközelít és az idő lelassul a drámai hatás kedvéért. Bár ez ez sokszor hozzáad a cselekményhez, feszültséget és drámát adva a csatákhoz, de néha kissé elvonhatja a figyelmet és tolakodó lehet.

 

 

Bruce Lee bevállalná!

 

A Tekken 8 összességében egy igazi csemege a verekedős játékok kedvelőinek. Elképesztően gazdag tartalommal, pörgős harcrendszerekkel és változatos karakterekkel teli, mintha csak egy harcművészeti filmbe csöppentünk volna. A sokszínű egyjátékos módok és az online lehetőségek garantálják, hogy mindenki megtalálja a számítását, legyen szó veterán játékosokról vagy újoncokról. A karakterek sora, az új és átalakult régi harcosokkal együtt, olyan izgalmakat kínál, amelyekkel minden csata egyedi élményt nyújt.

De ami igazán kiemeli a Tekken 8-at, az a játékmenet: intuitív, mégis mély, ahol minden gombnyomás súlyt és jelentőséget hordoz. A látványos grafika és a drámai kameraeffektek még inkább fokozzák a harcok hangulatát, mintha csak egy akciófilm közepén lennél. A hozzáférhetőségi opciók bősége pedig biztosítja, hogy akár a legtapasztalatlanabb játékosok is könnyen belekóstolhassanak a Tekken világába.

Összefoglalva, a Tekken 8 tökéletesen ötvözi a sorozat hagyományait a modern kor újításaival, így egyaránt szolgálja a régi harcosok és az új kihívásokra vágyó újoncok igényeit. Ez a játék nem csak a sorozat rajongóinak nyújt új élményeket, hanem a verekedős játékok iránt érdeklődő új játékosoknak is kínál izgalmas belépési pontot a műfajba. Minden elemével a Tekken 8 egy kiegyensúlyozott, izgalmas és emlékezetes játékélményt kínál, amely hűen tükrözi a Tekken sorozat lényegét, miközben új fejezeteket nyit a harcművészetek virtuális világában.

-Herpai Gergely (BadSector)-

Pro:

+ Dinamikusabb, izgalmasabb harcok az új Heat rendszerrel
+ Gazdag és változatos karakterkínálat, három új harcost is beleértve
+ Lélegzetelállító grafika, kihasználva a legújabb technológiát

Kontra:

– Hiányzik néhány klasszikus karakter, mint például Lei Wu Long
– A drámai kamera néha túl tolakodó és elvonja a figyelmet
– A történet mód bonyolult és zavaró lehet az új játékosok számára​​


Kiadó: Bandai Namco Entertainment

Fejlesztő: Bandai Namco Studios

Stílus: Verekedős játék

Megjelenés: 2024. január 26.

Tekken 8

Játékmenet - 9.2
Grafika - 9.5
Történet - 8.5
Zene/hangok - 9
Hangulat - 9.5

9.1

SZÉDÜLETES

A Tekken 8 egy izgalmas frissítés a klasszikus verekedős játéksorozatban, amely új elemeket, mint a "Heat" rendszer, hoz a játékba, miközben megőrzi a Tekken jellegzetes stílusát. A grafika lenyűgöző, és a változatos karakterlista új lehetőségeket kínál mind az új, mind a visszatérő játékosok számára. A Tekken 8 így egy kiegyensúlyozott és élvezetes játékélményt nyújt, amely méltán áll a Tekken sorozat hírnevéhez.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu