Snapdragon 8 Gen 4: idén már tömeggyártásban az erősnek ígérkező chip?

TECH HÍREK – A prototípusának teszteredményei (benchmarkjai) ha valósak, akkor felettébb izmos chipre számíthatunk a Qualcommtól.

 

Egy pletyka szerint a gyártó begyújtotta a rakétáit, és hamarosan már le is leplezheti a Snapdragon 8 Gen 4-et. A hármasnak októberben volt a rendezvénye, de állítólag ennél korábban indulhat el az újgenerációs chippel rendelkező zászlóshajó-telefon gyártása, és ebből következik, hogy a leleplezésre is hamarabb számíthatunk. A kínai Twitter-helyettesítő Weibón azt olvashatjuk, hogy ez az ismereten telefon dupla ívű kijelzővel rendelkezik, és az egyedi Oryon magok, amiken a Qualcomm már évek óta dolgozott, jelentős teljesítménynövekedést mutatnak fel. Erre még kitérünk.

A kérdéses mobil minden bizonnyal a Xiaomié lehet, ugyanis az előző chip bemutatója után nem sokkal a kínai techcég jelentette be az új készülékeit. A Snapdragon 8 Gen 4 már nem fog az ARM CPU és GPU dizájnjaira támaszkodni, így több mobilgyártó (mint például a Samsung) szorosan együttműködhet a Qualcommal, hogy megfelelő egyensúly szülessen a teljesítmény és az energiahatékonyság között. A chip drágább lesz elődjénél, így az idei frissítést több gyártó is kihagyhatja (esetleg a Dimensity 9400-ra válthat), hogy a profit 2025-re ne csökkenjen jelentősen. A laptopgyártók pedig a Snapdragon X Elite-re válthatnak…

A Twitteren kiszivárgott a chip teljesítménye. A cég első rendszerlapkájának (SoC = system-on-a-chip) egyedi magjairól mondta, hogy az Apple M2-nél gyorsabb lesz, és a GPU tekintetében is hasonlót hallani. Most viszont a Geekbench 6 egy- és többmagos benchmark eredményei kijuthattak (2845 és 10628 pont), és úgy tűnik, hogy a Gen 3-as chipre (7249 a Galaxy S24 Ultrában) köröket ver az új modell (46%-kal jobb teljesítmény), és a többmagos teljesítménye versenyre kell az M3-mal!

Ez feltehetőleg a 2+6-os konfiguráció miatt van, ugyanis a rendszerlapkán csak Phoenix magok (teljesítményre kihegyezettek) vannak. A Dimensity 9300-hoz hasonlóan tehát hatékonyságra szánt magok nem lesznek, ami nagyobb teljesítményt ÉS fogyasztást eredményez. A TSMC 3 nanométeres N3E folyamatával készül az új chip, ami Pakala kódnéven bukkant fel az AnTuTu-ban (a Snapdragon 888 pedig a Lahaina nevet kapta), de a magyarázat hiánya miatt hamis eredmények lehetnek ezek, a Geekbenchnél pedig nem. Állítólag 4 GHz-n futott a chip.

Mindez még nem hivatalos.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu