Lara Croft legnagyobb ellensége a valóságban is rendkívüli pusztításra képes?!

A filmek és a videójátékok a piranhát veszélyesnek és halálosnak ábrázolják. Ezek a halak akár 68 grammot is képesek megenni 30 másodperc alatt, így aztán Lara Croft sem ok nélkül félt tőlük…

 

 

A filmek és videójátékok világa elhitette velünk, hogy a piranhák sokkal veszélyesebb állatok, mint amilyenek valójában. A farkashoz vagy a cápához hasonlóan, ha látjuk őket kedvenc szereplőinket megtámadni, mint például Lara Croft és a Tomb Raider-saga esetében, azt hisszük, hogy húsevő halakkal van dolgunk, amelyek képesek másodpercek alatt felfalni egy embert. De vajon tényleg így van-e? Mennyi idő alatt tudnának megenni egy embert a piranhák?

Először is, itt az ideje, hogy demisztifikáljuk a piranhákat. Legalábbis az egész családot.

Bár valóban léteznek húsevő piranha fajok, a legtöbbjük mindenevő, sőt növényevő állat, kedvenc táplálékuk a gyümölcsdarabok, növények, rovarok vagy puhatestűek.

A húsimádó piranhák esetében, ha kell, más, általában náluk kisebb halakat támadnak meg.

 

Megehetik a piranhák az embert, mint Lara Croftot a Tomba Raider-játékokban?

 

Tehát meg tudnak enni egy nagytestű emlőst? Nem teljesen kizárt. Szem előtt kell tartanunk viszont, hogy éles fogaik ellenére ezt csak akkor teszik meg, ha halott vagy súlyosan sebesült zsákmányt találnak. Ahhoz, hogy erre vállalkozzunk, húsevő piranhák csoportjaival kellene szembenéznünk (általában 10 és 100 közötti piranhákból álló rajokban mozognak). Amelyek ráadásul a leggyakoribb táplálékuk hiánya miatt nagyon éhesek. Ergo, rendkívül kicsi az esélye a valóságban, hogy az embert húsevő piranhák falják fel.

A vita kedvéért képzeljük el, hogy egy ember beleesik az Amazonasba, ahol ez a faj őshonos, ahogy az egyik új-angliai akváriumgondozó a Live Science magazinnak elmondta, a gondolatot egy kutya esetére alkalmazva.

Egy piranha körülbelül 541 grammot nyom. Általában körülbelül 12 gramm táplálékot eszik meg 30 másodperc alatt. Ha azonban nagyon éhes piranhákkal van dolgunk, előfordult már, hogy akár 68 grammot is megettek. Ez a testsúlyuk nyolcadát jelenti!

Most képzeljük el, hogy egy súlyosan sérült 80 kg-os ember éppen most esett a vízbe. Ha levonjuk a csontokat stb., akkor marad 60% sovány testtömeg. Kb. 48 kg hús, tehát ahhoz, hogy felfaljuk az egész testét, összesen 706 rettenetesen éhes felnőtt piranhára lenne szükségünk, hogy a tetemet csontig lecsupaszítsák. Ugyanakkor, hogy eljussanak odáig, körülbelül 9 percre lenne szükségük, hogy befejezzék a folyamatot, ami azért szép teljesítmény, el kell ismerni…

Forrás: Live Science, Aquarium Nexus

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu