Betiltották a Rise of the Ronint egy országban – nem találjátok ki, hogy miért!

A játék egyik alkotójának kommentárja után a Rise of the Ronin című, hamarosan megjelenő szamurájos játékot törlik az egyik régióban…

 

 

Fumuhiko Yasuda rendező kommentárja miatt Dél-Koreában törölték a Rise of the Ronin összes fizikai és digitális kiadását! A hamarosan megjelenő japán akció-RPG a rajongók körében nagy izgalmakat keltett. Ám a koreai játékosok már nem várhatják a játék megjelenését.

A március 22-re tervezett Rise of the Ronin a japán Edo-korszak utolsó éveibe kalauzolja el a játékosokat, ahol szerepjátékos kalandra indulnak.

A trailerek és a játékmenetről készült felvételek pozitív rajongói és kritikai fogadtatása ellenére a Sony máris úgy döntött, hogy egy váratlan ellentmondás miatt lemondja a játékot Koreában.

Először az Eurogamer számolt be róla, a Sony Interactive Entertainment Korea nemrég közleményt adott ki a Rise of the Ronin digitális és fizikai kiadásának törléséről Dél-Koreában. Az eredeti közlemény nem indokolta a lépést. Ám sokan azt feltételezik, hogy a játék rendezőjének, Fumuhiko Yasudának egy megjegyzése előre nem látható visszhangot váltott ki a koreai rajongókból.

Egy nemrég közzétett, a kulisszák mögött készült videó során Yasuda bemutatta a Soka Sonjuku iskolát, és pozitívan nyilatkozott annak ellentmondásos alapítójáról, Shoin Yoshidáról. Az ő tanításait a császári Japán és Korea japán megszállásának támogatói is felhasználták.

Bár a Rise of the Ronin egyedi környezetét sok rajongó dicsérte, ennek a különleges helyszínnek a bevonása negatív reakciókat váltott ki a koreai játékosokból, Yasuda megjegyzésével együtt.

 

Miért ellentmondásos a Rise of the Ronin rendezőjének megjegyzése?

 

Míg Yasuda a Rise of the Ronin játékmenetét mutatta be, addig a Shoka Sonjuku iskolát is bemutatta. Az eredeti iskolát Shoin Yoshida alapította. Ő egy befolyásos tudós volt, akinek tanításait a császári Japán későbbi újjáalakulásának alapelveiként használták fel. A bemutató során Yasuda a következőket mondta Yoshidáról: „Ő nem csak egy filozófus volt. Ragaszkodott a cselekvés fontosságához”. Ez az ideológia azonban táplálta Korea későbbi japán invázióját és megszállását.

Így sok koreai rajongó úgy érezte, hogy Yasuda megjegyzése a császári Japán tetteit és a Koreának és polgárainak okozott károkat támogatja, ami felháborodást váltott ki a koreai médiában és a nyilvánosságban, ami miatt a Sony törölte a Rise of the Ronin dél-koreai bemutatóját.

A cikk írásakor sem a Sony, sem Yasuda nem adott további nyilatkozatot a vitával kapcsolatban. Így nem tudni, hogy a hatás túlterjed-e Koreán. Míg a koreai rajongók talán már nem várják a RotR megjelenését, a nemzetközi közönség továbbra is optimistának tűnik a japán RPG-vel kapcsolatban. Csak az idő fogja megmutatni, hogy a játék beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, vagy ez a váratlan vita hátráltatja a sikerét.

Forrás: Eurogamer

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu