Nvidiáról AMD-re váltana sok mesterséges intelligenciával foglalkozó mérnök!

TECH HÍREK – Az indoklás a teljesítmény és a költség, így az Nvidiának a helyzete a közeljövőben még érdekessé válhat.

 

Jeff Tatarchuk, a TensorWave társalapítója ezt írta a Twitteren: „Egy nemrégiben 82 mérnök és MI-szakember körében végzett felmérés szerint a válaszadók 50%-a aktívan fontolgatja az AMD Instinct MI300X GPU használatát. Az AMD MI300X mérlegelésének első három oka az elérhetőség, az ár és a teljesítmény, ebben a sorrendben. Mi tervezzük a MI300X használatát. És ti tervezitek?” A független felmérés alapján tehát a jobb ár-érték arány és a nagyobb elérhető készlet miatt válthatnak.

Az MI300X Instinct mesterséges intelligencia-GPU a CDNA 3 architektúrára (nem írtuk el, nem RDNA 3!) épül. 5 és 6 nanométeres gyártás alapján akár 153 milliárd tranzisztorral rendelkezhet (MI300X), nem beszélve a dupla mennyiségű HBM3-as memóriáról (MI250X: 128 GB, MI350X: 256 GB). Az Nvidia H100-asával összevetve 2,4-szeres a memóriakapacitás, 1,6-szoros a memória sávszélessége, illetve 1,3-szeres az FP8 és az FP16 TFLOPS számítási teljesítmény. Az 1v1 összevetésben akár 20%-kal gyorsabb lehet a Llama 2 70B-ben és a FlashAttention 2-ben, a 8v8 szerver felállásban akár 40%-kal gyorsabb is lehet a Llama 2 70B-ben, és 60%-os előnyt is felmutathat a Bloom 176B-ben.

Az AMD zászlóshajó MI-gyorsítója nem véletlenül okoz fejfájást a riválisoknak. Az MI300X jelentősen nagyobb teljesítményt kínál, és az AMD remekül időzítette a megjelenést, ugyanis az Nvidia most azzal küszködik, hogy a rendeléseket teljesítse és kiszállítsa a chipeket a megrendelőknek, ami jelentősen lassítja az új kliensekkel való gyarapodásukat. Az AMD nem vett olyan jó rajtot, amilyet szeretett volna, de a felmérésből adódóan a helyzetük még sokkal jobbra fordulhat, ha közvetlenül a piaci riválisokkal száll ringbe a termék.

Úgyhogy az Nvidiának érdemes lesz gyakran hátranéznie, mert nem csak az asztali videókártyák piacán mutathat fel komoly versenyt az AMD (főleg amiatt, mert azonos áron több VRAM van a Radeon RX 7000-es kártyákon az RTX 4000-esekkel szemben).

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu