MacBook Pro M4: formálisan már elindult a fejlesztése

TECH HÍREK – Az Apple viszont nem fogja ezt még idén piacra dobni, mert ezzel a nemrég elindított M3-as termékcsaládnak ártana.

 

Októbertől kapható a MacBook Pro az M3, M3 Pro és M3 Max modellekkel. Úgy tűnhetett, hogy a cég elsiette az új modellek megjelenését, csak hogy a karácsonyi rohamban kaphatóak legyenek, és ezzel az éves eladásokat jobb fényben tüntesse fel. A technológia fejlődése viszont nem áll meg, így az M3-as modell után készül az M4-es is, de erre 2024-ben ne számítsunk. Egy kérdezz-felelek szerint a hordozható Mac „formális fejlesztése” már elindult, ami azt jelenti, hogy az Apple lépéselőnybe akar jutni a riválisokkal szemben.

A Bloombergnek író Mark Gurman kérdezz-felelekje az Apple Carra koncentrált (erről írtunk már részletesebben), de a riporter több témát is érintett, így szóba jött az M4-es MacBook Pro is. A formális fejlesztés kijelentés miatt jobb áttekinteni, hogy az eddigi modellek hogyan jutottak el a vásárlókhoz. Az M1-es bejelentése 2020 novemberében volt. Az M2-es 2022 júniusában követte, majd tavaly októberben érkezett az M3-as. Ebből adódóan az Apple kb. másfél évente szokott új SoC-t (system-on-a-chip = rendszerlapka) kiadni, így 2025 tavaszán számíthatunk az M4-es modellre, és a bejelentés és csak 2025-ben lehet.

Mivel az M3-ast a TSMC első generációs 3 nanométeres folyamatával gyártotta az Apple, az M4-es valószínűleg a tajvani chipgyártó újabb, N3E folyamatával készül majd el. Ezt a Qualcomm és a MediaTek is alkalmazni fogja idén az okostelefonos szilikonjukban, és minden bizonnyal az Apple is beveti az A18 Pro-hoz, amit az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max alkalmaz (a mobilok valamikor ősszel jelennek meg).

Nem a 2 nanométeres folyamaton lesz a tömeggyártás, mert az ilyen litográfiát használó szilikonostya tömeggyártása csak 2025 második felében kezdődik el, és így feltehetőleg az iPhone 17-ben láthatjuk majd először. A munkaállomások szintjén levő M3 Ultra szilikon pedig talán 2024 közepén jöhet…

Forrás: WCCFTech, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu