Izland miniszerelnöke: „farmolj, ne bányássz!”

Katrín Jakobsdóttir számára nem tetszik, hogy az országa erőforrásait megint egyre inkább igénybe veszik egy nemrég már összeomlott, de mostanában újra beinduló technológia miatt.

 

Mindegy, hogy melyik oldalon állunk, mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a Bitcoin-bányászathoz sok energia szükséges. A bányászok pedig olcsó energiát keresnek, hogy minél nagyobb profit legyen. Izlandon pedig eléggé olcsó az energia, és emiatt sokan itt kezdtek ismét foglalkozni a Bitcoinnal. Ez pedig nagyon nem tetszik Jakobsdóttirnak, aki a Financial Timesnak adott interjújában felvázolta, hogy miképp használnák sokkal hatékonyabban a rendelkezésükre álló energiát, ami főleg hidroelektromos és geotermális, azaz olcsó és megújuló.

Főleg az élelmiszertermelésre állítanák ezt át, és példának a kukoricát hozta fel, ugyanis a szigetország a zöldségszükségletének több mint felét, a búzaigényének pedig majdnem teljes egészét importálja. Ha Izland jól alkalmazza és osztja el a rendelkezésre álló energiáját, nem lenne baj az élelmiszertermelés. Ehhez viszont a többi piaci szektornak versenyeznie kell a Bitcoin-bányászokkal, akik április 20-a környékére készülnek, ugyanis akkor lesz egy bányászjutalmi „felező” esemény. Olcsóbb költségeket akarnak az alacsonyabb jutalom miatt, ami Izlandot még inkább felteszi a térképre…

Ne felejtsük, hogy Izland a Közép-Atlanti-hátságon fekszik, és mostanában az ott kitörő vulkánok miatt gyakran felbukkant a hírekben. De éppen emiatt van lehetősége az országnak sok megújuló energiához hozzáférnie, de ha a bányászok igénye növekszik, akkor ezt az ország gazdasági szektorai, és végső soron az izlandi háztartások fogják megfizetni, azaz drágább lesz az energia, mert mások szó szerint külföldre viszik a hasznot, amit az olcsó energiából szereznek.

A másik probléma az, hogy a helyi villamoshálózatot súlyosan leterhelik a fogyasztók, és a klímának sem tesz jót a sok Bitcoin-bányászat, ami annyi energiát vesz igénybe, amit Görögország vagy Ausztrália fogyaszt el egy év alatt: a világ energiafogyasztásának 1%-át teszi ki, és ezt az Egyesült Államok energiainformációs hivatalának (EIA) jelentése állítja a Cambridge-i alternatív pénzügyi központ tanulmányát idézve.

Jakobsdóttirral nehéz vitatkozni!

Forrás: PCGamer, Financial Times, EIA

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu