Lassan már ellentámadásra is képes robotot fejlesztett ki egy kínai cég! [VIDEO]

TECH HÍREK – A LimX Dynamics Biped Robot P1 legújabb demonstrációja kifejezetten jól ábrázolja, hogy mennyire jól képes a gép reagálni az emberi fenyegetésre, és komolyabb, összetettebb terepen is jól tud navigálni.

 

Megerősítéses tanulás segítségével tud reagálni például a göröngyös útra vagy a mozgó objektumokra. Ez egy olyan technikai szett, amivel a mesterséges intelligencia algoritmusait oktatják. A LimX egy robotikai cég egy humanoid robottal, egy négylábú robottal, illetve a két lábon járó P1-gyel. A P1-et tesztelték a sanghaji Tanglang-hegyen azzal a céllal, hogy egy kiszámíthatatlan környezetben próbára tegyék, fel tudja mérni a terepet, és az így szerzett adatokat be tudják építeni a megerősítéses tanuláson keresztül történő reakcióiba.

A LimX a Mediumon közölt részleteket. A hegyi környezetnek nincsenek egyenlépcsői vagy „földszint”, és a cég teljes portfóliójának a harmadik tesztjéről van szó, ugyanis korábban a humanoid és négylábú robotokat tesztelték. Utóbbit októberben tesztelték, amikor Dél-Kínában egy acélgyár felé haladt a négylábú X1-es. A P1 teszteléséről videót is publikáltak: füves dombokra jutott fel a robot, nem rohant bele az ákokba, majd újra járni kezdett a megbotlása után. Stabil maradt még a lábát többszöri bottal való ütés után, és az elhúzása, megrúgása ellenére sem vesztette el stabilitását. A bot eltört a lába megütése során.

A LimX nem közölte, hogy a P1 mekkora távot tett meg, de az elárulta, hogy a megerősítéses tanulás jutalmazza a jó és bünteti a rossz döntéseket. A gépi tanulási rendszerek eltérnek az MI-s rendszerektől az autonóm tanulásra való támaszkodásban, de ezek is a mesterséges intelligencia alá tartoznak, igaz, szélesebb körben. A cég szerint a környezetből származó adattal nem „etette meg” a P1-et, és reméli, hogy hasonló technológiával vértezheti fe a huamoid robotot, CL-1-et, ami decemberben lépcsőzni tudott, és épületen belül és kívül is képes volt a navigációra. A sikeres navigációs teszt előtt a lépcsős és egyéb objektumos adatokat megkapta.

A P1 viszont már majdnem ellentámadásra is képes lehet: ha valami fegyver lenne rászerelve, ki tudja, mennyire pontos lehetne…

Forrás: WCCFTech, Medium

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu