183 milliárd forintos perben ítéltek a Sony javára!

Még hét évvel ezelőtt a Sony ellen indított per zárult le, és ennek során 500 millió dollár forgott a kockán, de mivel a bíró a Sony javára ítélt, nem kell hatalmas összegeket fizetnie.

 

Az ítélet szerint a Sony kontrollere és konzolja között zajló kommunikáció nem sérti a technológiai szabadalmat. Egy szabadalomsértési perről van szó, és ezt 2017-ben a GET (Genuine Enabling Technology) nyújtotta be a Sony ellen azt állítva, hogy a cég megsértette a szabadalmát a kontrollerek és konzolok egymáshoz való kapcsolódási módjával. Azóta lezavartunk egy konzolgenerációt, és a Gamesindustry beszámolója szerint egy amerikai körzeti bíróság a Sony javára döntött, így a bíró szerint nem áll fenn szabadalomsértés.

A GET keresetének egyik fő kifogása az volt, hogy a PlayStation konzolok és kontrollerek a gombok lenyomásával elért beviteléhez „lassan változó” frekvenciájú jelet, a mozgásvezérléshez pedig magasabb frekvenciájú jelet küldenek. A GET úgy gondolta, hogy egy eszköz sem volt képes mindkét jelet egyszerre fogadni, amíg a cég szabadalma ezt meg nem tudta oldani. A Sony érvelése szerint a GET nem volt képes bizonyítani, hogy a kontrollereknek egy adott alkatrésze „szerkezetileg egyenértékű” a cég szabadalmában szereplő ábrákkal.

Ezzel az indoklással a bíró egyetértett, ugyanis a határozata szerint a GET nem tudta bizonyítani ténybelileg állítását, és ezért döntött a Sony javára, ugyanis a GET szabadalmait nem sértette szerinte meg, így az ügyet le is zárta. A GET eközben próbálkozhat egy másik cégnél, ugyanis a Nintendo ellen hasonló per zajlik, de ott is már volt egy ítélet a GET ellen (azaz a nagy N nyert), viszont tavalyelőtt a döntést az amerikai fellebbviteli bíróság megváltoztatta, és az ügy még mindig folyamatban van.

A GET tehát igyekszik pénzt keresni a játékiparból, de eddig nem nagyon volt sikere. Minden bizonnyal fellebbezni fog az ítélet ellen, hogy a Sony-ból ki tudjon csikarni egy kisebb zsák lóvét…

Forrás: VGC, Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu