Tényleg készül a PlayStation 4K!

A Sony hiába adta ki alig két és fél éve a PlayStation 4-et, az Eurogamer információi szerint a japán cég már tényleg dolgozik egy frissített modellen, amely képes lenne 4K felbontásban is rendeltetésszerűen működni – erre ugye az alap PlayStation 4 nem nagyon képes (illetve az Xbox One sem).

Az Eurogamerhez és Kotakuhoz egyaránt eljuttatott információk alapján a Sony már fejleszti is a frissített hardvert, amely az AMD-től kapott GPU és CPU párosához képest eltérő lenne. Az ultra HD (a 4K felbontás másik elnevezése) felbontás mellett a HDR és nagyobb színskála is több kakaót igényel. Ezért dolgozik a Sony egy saját APU-n (Accelerated Processing Unit) dolgozik, egybeépítve az AMD processzorát és GPU-ját, amely méretben is kisebb lenne. A PS4 és az Xbox One egyaránt 28nm-es mikroprocesszorral jött, a PS4K pedig 14, vagy 16nm-es 3D FinFET módszert alkalmazna.

A PS4K támogathatja a HDMI 2.0-t, a HDCP 2.2-t is, viszont az ár kérdéses lenne. Ez főleg az APU technológiáján múlik – ha 16nm méretű lenne, akkor olcsóbban kerülhet a boltokba, mintha 14nm-es mikroprocesszort építene a Sony a felújított konzolba.

A DigitalFoundry szerint három opció állhat fenn a konzolgeneráció közepén történő frissítés miatt. Egyrészt egy erősebb PlayStation piacra dobása. Attól függően, hogy mikor dobja a Sony a boltokba be a PS4K-t, olyan CPU/GPU opció állhat rendelkezésükre. A lefelezett processzorméret dupla teljesítményt eredményezhet, de kérdéses, hogy miként tudja összehozni ezt a Sony, hiszen az AMD Polaris GPU és a Zen CPU architektúrája még nem köztudott, hogy miként lesz összepárosítható. A Zen PC-kbe szánt, erőteljes megoldás lesz, de a konzolokban eltérő rendszereket szoktak használni, a Polaris pedig szintén csúcskategóriás technológiaként érkezhet. De ezekhez képest akkor gyorsabb memória is kellene (vagy akár több is), és ezzel már ott tartunk, mintha egy PC-ben kicseréltük volna a legfontosabb alkatrészeket… viszont így a Sony kinn tarthatja a régi PS4-et PS4 Slimként (arcfelvarrott, kisebb konzolként), míg egy drágább, erősebb opció lehetne a PS4K.

A második lehetőség a PS4 evolúciója. Ha a PS4K lesz a standard, akkor a PS4 lemarad, elhanyagolásra kerül… mintha egy generációt váltanánk. Nem térhet túlzottan el a PS4K architektúrája a hagyományos PS4-től. A GPU lecserélése még viszonylag családon belül maradna, így többnyire nem lenne gond a kompatibilitás – olyan, mintha mondjuk a PC-nkben lecserélnénk a GTX 780-asunkat egy 980-asra. Ugyanúgy fut a játék, csak modernebb hardveren. Igen ám, de így nem tudna natív 4K-t a nagyobb játékok esetében a konzol, ami a hardcore rajongóknak lenne gond, bár a konzol így olcsóbb lenne…

De a harmadik opció az, hogy az újradesignolt PS4 egy slim modell lenne, amely így támogathaná a régebbi hardverre készült játékokat, és bár 1080p-n futnának a játékok, lenne HDR-támogatás 4K-s kijelzőkön történő futtatásukhoz. Megmaradna a mostani APU, de kisebb méretű lenne. Akár maradhatna a régi design is a konzolnak, de a szokásos APU-t megtartva lenne tuning, de a grafikus memória GDDR5 lenne, ami a grafikus megjelenítést fokozhatja feljebb.

Akármi is történik, egy valami biztos – mintha PC-s hardverfrissítésről beszélnénk. A konzolok is elkezdenek gyakoribb ciklusokban frissülni, hogy lépést tartsanak…

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu