Okami HD – Isteni cel-shaded színjáték

TESZT – Az Okami, mindenféle kertelés nélkül, egy tíz pontos játék. Nem azért, mert tökéletes lenne (ilyen játék sosem lesz), hanem mert egy kimagaslóan mesteri alkotás volt Hideki Kamiyától. Még a Wii-s portra is adnám a 10-et, a PS3-asra pedig egy 9-est. Vajon milyen eredményt hozott össze a PS3-as port portja?

 

Az Okami tehát a Resident Evil 2, a Devil May Cry, a Viewtiful Joe, a Bayonetta, a The Wonderful 101 (és, ha a Microsoft nem törölte volna, a Scalebound) kitalálójától származik, és elég nehéz lenne EGY rossz játékot is mondanom arról a listáról. A 2006 őszén megjelent, egyedi, cel-shaded vizualitású puzzle/RPG, főszerepében az Amaterasu névre hallgató farkasbőrbe bújt napistennővel még ma is olyan alkotás, amit érdemes egyszer átélnie mindenkinek.

Festői

Ezzel nem csak a játék vizualitását jellemeztem (itt akkor gyorsan megejtem a technikai kötelező köröket: 30 FPS-sel fut a játék mindenütt, és PlayStation 4 Pro-n 4K felbontás is lehetséges), hanem a játékmenet egyik részét. Kapunk ugyanis egy ecsetet (ez magyarul talán úgy hangozna, hogy Szent Ecset), amivel a környezetből hiányzó dolgokat alkothatjuk meg, vagy esetleg az akadályokat háríthatjuk el Amaterasu útjából. Tudom, ez papíron eléggé hülyén hangzik, de tizenhárom féle technikát sajátíthatunk el a jó 35-40 órás élmény (sőt, inkább utazás!) során, és az idő megáll, hogy alkossunk.

35-40 órát írtam? Igen. Bőven beletolhatunk ennyit (főleg, ha platinázni óhajtanánk farkaskelmét), mert a mellékküldetések mellett mondjuk a töltőképernyőn is játszhatunk a kétféle minijáték valamelyikével, lehet mondjuk kutakat ásni rejtett kincsekért, és akár a japán mitológia karaktereit is megismerhetjük… ha erre vágyunk. Van itt lehetőség bőven. Az Okami HD nem olyan játék, amit egy nap alatt megveszel és eldobod (kivéve, ha jóformán csak pénzért játszol vele, aztán a nézettségre hivatkozva egy nap után elhanyagolod…) – viszont nem éppen egy olyan alkotás, amit sokan az utcáról berántva szeretni fognak.

Nem tökéletes

Itt röviden megemlítem, mik a játék negatívumai. Szóval nem olyan játék ez, amit mindenki értékelni fog. Elvont, és ma már még inkább az (de ez nem von le minőségéből). A PlayStation 3-as porthoz képest eltűnt a PlayStation Move támogatás. Nem tudom, szerintem azt nyugodtan meghagyhatták volna. (Például akinek van PlayStation VR-ja, lehet, hogy rendelkezik „a fagyival is”!)

Nem értem a Capcom ezen döntését. Még azt is hozzáteszem, hogy 30 FPS maradt a frame rate. Valószínűleg a japánok nem akarták újraprogramozni (inkább csak újrakiadni – Resident Evil 4, 5, 6, Dead Rising 1, 2, és ez csak az előző konzolgenről átemelt címlista…), pedig kíváncsi lettem volna a játék dinamikájára (amibe a zene is beleteszi a jussát) 60 FPS-en. Szerintem mindegyik platform (PlayStation 4 (Pro) / Xbox One S (X) / PC) elbírta volna az Okamit dupla frame rate-tel. Talán esetleg (!) még azt mondanám, hogy a kamerakezelés nem mindig száz százalékos.

Polcra vele!!!

Az Okami ma is megér egy 9-est a 10-ből. Ezt amúgy a teszt írása előtt egyeztettem, mert szerintem a játék ma is kiváló. Ez a japán história egy olyan szórakoztató, kreatív és nyugis élményt kínál, amit egy kellemes, napsütötte hétvége délutánokra ajánlok. Ezt lehetne Hideki Kamiya Zeldájának nevezni. Olyan hangulata van, ami magával ragad, és ha az megtörténik, nincsen megállás. Még Issun (a minket követő manó, aki kommentálja az eseményeket) is hozzáad. A soundtrack is kimagasló. Érdemes hallgatni:

Úgyhogy az Okami egy kiváló játék. Ez egy olyan kilences, amit nem szégyellek adni – ha esetleg a Move-támogatást meghagyták volna, 9.5-et is dobtam volna neki. Szórakoztató élmény mindenkinek… aki hisz benne.

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Kiváló hangulattal rendelkezik
+ A történet, és annak előadása
+ Hideki Kamiya mikor csinált rossz játékot?

Kontra:

– Hol maradt a Move-támogatás a PlayStation 3-as kiadásból?
– 30 FPS – nem akart a Capcom dolgozni a programozással?
– Ez egy olyan játék, amit nem mindenki fog szeretni és tisztelni (pedig megérdemli)


Kiadó: Capcom

Fejlesztő: Capcom (eredetileg Clover Studio)

Stílus: RPG, kaland

Megjelenés: 2017. december 12.

Okami HD

Játékmenet - 8.6
Grafika - 7.9
Történet - 9.4
Zene/audio - 9.6
Hangulat - 9.5

9

SZÉDÜLETES

A Farkas napsugárként tündököl még ma is.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu