Mad Max – A tébolyult elmék birodalma [PS Plus]

TESZT – Az egész Földön úrrá lett a káosz. Eltűntek a határok, kiszáradtak a tengerek. Minden elsivatagosodott. Legnagyobb kincs a víz és a benzin lett. Megőrült szemétládák falkákba rendeződve folyamatosan prédára vadásznak. Ha itt valaki nincs résen, könnyen áldozattá válik. Maga a minden napos félelem, pedig olyan természetes lett, mint a levegővétel.

 

De játékunk főszereplőjét mindez hidegen hagyja. Miután elvesztette családját totálisan magába zárkózott és úttalan utakon száguldva néha megáll egy-egy helyen. Szétrúgja a helyi magának istennek képzelő rosszarcú bandavezér arcát, és megy tovább. Híre folyamatosan megelőzi őt.  Kik félik, és akik istenítik őt, csak egy néven szólítják. Mad Max – az országút harcosa.

ps4pro.eu-mad-mad-gun-1

Lenne, ha már a játék legelején nem vennék el tőle kedvenc V8 motorral felszerelt Interceptor névre keresztelt rettenthetetlen verdáját. Miután magához tér, találkozik egy nem épelméjű, de annál ügyesebb kissé torz szerelővel, Chumbucket-tal. Ki hősünket vallása prófétájának hiszi, és küldetése nem más, mint megépíteni a Magnum Opus-t, ami egy állig felpáncélozott vadállat gépjármű monstrum. Erről fog szólni a történet. Kell ennél több? Ugye, hogy igen.

ps4pro.eu-mad-mad-gun-2

Ezen a vesztőhelyen ne keress oázist

Véleményem szerint a készítők nagyon eltalálták a kép világot. Mindenhol csak homok, rozsdás roncsokból összetákolt bázisok találhatók. Nyoma sincs a régi világnak. A filmekben mindig is szerettem eme posztapokaliptikus világ kütyüit. Azokat az alternatív megoldásokat, melyekre rá van kényszerülve az ember annak érdekében, hogy életben maradjon. Ez a része itt is nagyon átjön.

Felejtsd el, hogy te holmi szuperhősként virítasz. Nincs mese. Itt keményen túl kell élni. Lopni kell a benzint, energia visszanyerésként pedig vizet kell tölteni kulacsunkba, vagy megenni néhány konzerv kutyakaját. Ha egy kicsivel magasabb helyről esel le, sántítasz, mint a meglőtt róka. Amikor homokviharba kerülsz, szinte el akarjátok majd takarni az arcotokat. Ezeknél a részeknél ne lepődjetek meg, ha találkozni fogtok repülő kocsi abroncsokkal, vagy kincses ládákkal. Tehát hangulatilag nagyon ott van a szeren. Grafikailag inkább az átlagos szintet hozza.  Nem esett le az állam, de nem is botránkoztam. Ennek ellenére tartja a stabil 30 fps-t. Egyedül talán a robbanásokat emelném ki, mert azok piszok szépek lettek.

 ps4pro.eu-mad-mad-gun-4

Száguldás, bunyó, akció

Így van, mivel a Mad Max játékmenetét illetően nem szól másról, mint az autós üldözésekről és a már jól bevált verekedésről.  Őszintén bevallom, mindkettő hozza az elvárható színvonalat. Amikor a volán mögött zajlik az élet, hűséges alattvalónk a csomagtér hátsó részében helyezkedik el és segítségével lesz alkalmunk megcsáklyázni üldözőink nagy becsben tartott négykerekűjét.  Itt javaslom, hogy a pilótát is húzzátok majd ki a volán mögül. Jó móka hosszú métereken keresztül magunk után vonszolni. Ezeket a megrögzött elmeháborodott népeket nem könnyű lerázni. Vagy időben elkerülitek őket, vagy megküzdötök velük. Magát a verekedést pedig szintén szeretném kiemelni, ugyanis a Batman után, itt érvényesül legjobban a free-flow stílus.  Ne sajnáljátok a warboy-okat.

Max hangja nem lett jól eltalálva. Tudom, nem vidám alkat, de akkor se kellett volna olyan szinkront adni neki mintha állandóan szorulása lenne.

Addig üssétek őket amíg mozognak. Valamikor pusztakézzel, csavarkulccsal, késsel vagy éppen valamivel, ami kezetekbe kerül. Kitűnőre vizsgázott a kameramozgás, Max időben reagál a gomblenyomásokra, nem lassul be, úgy keni-vágja a népet, ahogyan ők megérdemlik. Iszonyat milyen jó és változatos csete-patékba lehet belekeveredni.  Mivel ezt szintén lehet fejleszteni, olyan kombókat lehet odavágni, amik láttán majd kijött a reggelim.  Időnk nagy részét persze az autóba fogjuk tölteni.  Viszont nem lesz mindig monoton.

Mivel a terület elég nagyra sikerült, ezért rengeteg felfedezni valót tettek bele. Ilyenek például az ellenség táborai, a ledönthető jelzőfények, és a titkos bejárattal rendelkező barlangrendszerek.  Igaz a küldetések javarésze nem lett túl változatos, ennek ellenére mégis ajánlom mindenkinek a mellék feladatok elvégzését, mert igazán ezek teljesítésével több mindent lehet megtudni az egész világról. Na meg persze érdekesebbek mint a főszál.

ps4pro.eu-mad-mad-gun-5

Na de mit ér a vándor sétapálcája nélkül?

Ahogy haladunk előre a nem éppen csavarokkal teli történetbe úgy nyílnak meg a fejlesztési lehetőségek. Abroncs, páncél, lökhárító, motor ( V8 ofc ). Ne felejtsük el még ide sorolni az irányíthatóságot, fékeket, kerekeket. Mindent ki lehet maxolni . Azon fogjátok kapni magatokat, hogy a történet végére szinte már egy száguldó tankot fogtok vezetni. Persze jól meg kell válogatni az alkatrészeket, mert törekedni kell arra, hogy megmaradjon az egyensúly. Ergo hiába van jól felfegyverezve, ha nincs megfelelő páncélzat.

Ezen felül a helyi sámán segítségével Max tulajdonságai is szintlépések után fejleszthetőek. Ezekre mindig szánjatok majd időd, mert a gördülékeny előrehaladáshoz szükséges lesz tuningolni.  Hosszú perceket kell majd rászánni arra, hogy minden a helyén legyen, hiszen a ránk törő rosszfiúk is folyamatosan erősödni fognak.

ps4pro.eu-mad-mad-gun-3

Akkor most nyomjuk meg a fékpedált

Sajnos a sok dicséret mellett akad néhány bökkenő, amik felett hiába akartam, nem tudtam átsiklani. Szerencsére ezekből jóval kevesebb van, mint pozitívumokból.  Max hangja nem lett jól eltalálva. Tudom, nem vidám alkat, de akkor se kellett volna olyan szinkront adni neki mintha állandóan szorulása lenne.

Zeneileg jobban oda tehették volna magukat. Legalább az autós üldözéseknél lehetnének adrenalin pumpáló hangok. Nagy jó indulattal ezen a téren erős közepest érdemel. Kicsivel fentebb már írtam a küldetésekről. Körülbelül 70%-a másról se szól, csak furikázzunk el A pontból, B-be, verjünk szét valakit, vagy robbantsunk fel valamit. Ha nem lennének kicsivel változatosabb mellékküldetések, ezen a téren óriásit bukott volna.

 ps4pro.eu-mad-mad-gun-7

WITNESS ME!

Mindent egybe véve jó munkát végzett az Avalanche Studios. Elég bátor lépésnek tartottam Warner-éktől hogy megjelenését a Metal Gear Solid V-el  egy napra tűzték ki. Persze Big Boss mint ahogyan várható volt mérföldkövekkel jobban teljesített Max-nél.  Akik hozzám hasonlóan szeretik a filmeket nekik kötelező darab. De ha csak egy jó akció játékra vágytok, akkor is érdemes beszerezni, mert szórakoztató darabra sikerült.  Ha végeztetek Kojima mesterművével, és ha nem volt elég a sivatagból pörgessétek fel Mad Max-et. Nem fogjátok megbánni.

-Parzifal-


Pro:

+ Mad Max hangulat
+ Szolíd autós akciójáték
+ Ütős grafika

Kontra:

– Mad Max székrekedéses hangja
– Önismétlő, unalmas pályák, feladatok
– Monoton egy idő után


 

Kiadó: Warner
Fejlesztő: Avalanche Games
Stílus: akció, autós
Megjelenés: 2015 Szeptember 1

 


Mad Max

Játékmenet - 7.4
Grafika - 7.2
Sztori - 6.1
Zene/audio - 6.1
Hangulat - 8.1

7

Hát ha "őrült jó" nem is lett ez a játék - mint ahogy az Index.hu nagy ovációval a megjelenés előtt egy hónappal beharangozta - de egynek elmegy. Rajongóknak kötelező, a többieknek pedig egy kellemes akciójáték, kevés meglepetéssel.

User Rating: 3.45 ( 2 votes)

Spread the love
Avatar photo
Parzifal is an avid gamer who plays all kinds of games, but his favorites are classic RPGs. He has played games since the early 90''s.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu