Elhunyt Rick Dickinson, a híres Sinclair ZX Spectrum formatervezője

Ő volt az egyike a 8 bites videojátékok úttörőinek a nyolcvanas években.

Rick Dickinson, az eredeti Sinclair ZX Spectrum kiagyalója kedden hunyt el, rákban – a hírt Lizzy Dickinson, a neje jelentette be. Rick „the Viking” Dickinson sokféle Sinclair ZX Spectrum modell fejlesztéséről hires, mely még voltaképpen (mi szemmel nézve) az otthoni számítógépek és a konzolok ősének – a kettő egyfajta keverékének is tekinthető.

Magát a gépet 1982-ben bocsátott ki a Sinclair Research az Egyesült Királyságban. Mikroprocesszora, a Zilog Z80-as 3,50 MHz-en futott. Az eredeti Spectrum 16 kB vagy 48 kB memóriával (RAM) rendelkezett (a bővítéshez rendelkezésre állt kiegészítő). A gép hardverét Richard Altwasser tervezte, a szoftvert pedig Steve Vickers, aki a Sinclair BASIC-et kifejlesztő Nine Tiles Ltd-nél dolgozott.

A gép formáját Rick Dickinson alkotta meg. A számítógépet eredetileg a ZX80 és ZX81 család elnevezését követve ZX82-nek kívánták hívni, ám a Sir Clive Sinclair, a gép színes képességeit hangsúlyozandó, a Spectrum nevet választotta.

Dickinson 1979-ben lépett be a Sinclair Research-be, miután Newscastle-ben lediplomázott. A ZX80 és ZX81 gépeket tervezte a sajátos integrált billentyűzetükkel egyetemben, illetve a TV80 és a Sinclair QL formáját is. A Sinclair ZX Spectrum egyébként ebben a hónapban ünnepelte a 35. születésnapját is, és egy Kickstarter projektet is indítottak, „Spectrum Next” néven, amely egy „újgenerációs” verziója a klasszikus, a nyolcvanas években Magyarországon is rendkívül népszerűvé vált masinának.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu