Menu

Így készült a Tony Hawk’s Pro Skater! [VIDEO]

Már majdnem húsz éve, hogy a Neversoft legendássá vált gördeszkás játéka megjelent.

1999.június 27-én Tony Hawk sikeresen landol egy 900 fokos fordulatból a San Francisco X Gamesen. Az év végére a PlayStationösök már örömmel játszhatták az Activision kiadásában megjelent első Tony Hawk’s Pro Skatert, amit néhány hónapra rá már a Nintendo 64-en, majd a SEGA Dreamcasten is láthattunk (nem is beszélve a Game Boy Color portról).

Hawkot az Activision még 1998-ban kereste fel – a deszkás már évek óta szeretett volna egy játékot, és korábban már eltávolodtak egymástól egy PC-s fejlesztővel és a Take-Two kiadóval is.

A fejlesztés a Neversoftosoknak kaotikus volt, és a játéktermi Top Skater hatására döntöttek úgy, hogy nem akartak egy versenyzőst játékot összehozni, hanem inkább egy „nyílt világ-stílusú, trükkökre koncentráló” projektet szerettek volna. Annyira komolyan vette a csapat, hogy saját maguk is elkezdtek deszkázni, és elmerülni a gördeszkások kultúrájában. Hawk többször is tesztelte a fejlesztés alatt álló játékot (és be is ismerte, hogy „okosított” PS1-e volt, így megtehették a fejlesztők, hogy csak CD-re írva elküldték neki az akkor legújabb buildet… hiába, néha ez is egy megoldás lehet).

Kb. egy év kellett a fejlesztéshez, és Hawk egy egyszerű szabályt állított fel: először a gördeszkázás, aztán csak utána jött a játékmechanika felépítése, hogy „átültethessék” a gördeszkázást a PlayStationre. Ehhez hozzájárult az egyszerűsített trükkrendszer is, ami eredetileg egy bunyós játékban látottakhoz lett volna hasonlítható.

A fejlesztőknek szabad kezük volt (és egy stresszes munkakörnyezet a határidők és a kicsi létszámú csapat miatt…), és sokak karrierjét ez a játék indította el, de bevallottan a PlayStation 2-es címek során teljesült ki minden, amit a Neversoft és Tony Hawk szeretett volna. A 2001. szeptember 11-ei események hatására a Pro Skater 3 repülőteres pályáján átírtak egy küldetést is: eredetileg bombatámadást állítottunk volna meg a repülőgépben – ebből zsebtolvajlás lett.

Ralph D’Amato, aki az első THPS producere volt, ma már Hawk médiafelelőse. Jelenleg is dolgozik a Pretending I’m a Superman: The Tony Hawk Video Game Story című dokumentumfilmen, holott az Indiegogón mindössze a várt összeg negyedét hozta össze. (A cím amúgy az első rész soundtrackjéből a ma már legendássá vált Goldfinger – Superman egyik sorát idézi.)

A VG247 írása alapján.

Spread the love

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu