A Samsung már az idén szeretné kihozni a 8K-s tévéit

TECH HÍREK – A legtöbb gyártó pedig 2019-re már készen akar állni a saját 8K-s készülékeivel.

A Samsung mostanában rengeteget fejleszt tévétechnológiában, olyan megjelenítésen is dolgozik, amely már meghaladja a 4K-t, illetve olyan metódusokat is kidolgoznak, amelyek a mostani Quantum Dot HDR tévéket olcsóbb és vékonyabb kidolgozásban is piacra tudják dobni. A Display Daily  egy cikke arról ír, hogy a Samsung már az idén szeretné a saját 8K-s tévéit piacra dobni, méghozzá nagy tételben.  Erről a nemrég Los Angeles-ben lezajlott QLED & Advanced Display Summit rendezvényen is beszéltek.

A „rendkívül nagy felbontású” képernyőkön kívül, a Samsung bemutatta az új Quantum Dot on Glass (QDoG) képtechnológiáját is, amelynek segítségével – ahogy a neve is mutatja – a quantum dotokat direktben a képernyőn tudja megjeleníteni. Ezzel a módszerrel sokkal élesebb, tisztább képet tud megjeleníteni a tévékészülék.

A jelenlegi tévékészülékek Quantum Dot Enhanced Film technológiát alkalmaznak, amit nehéz előállítani és különleges védelmi technológiát igényel, hogy ne károsodjon meg a képernyő. A legtöbb drágább Samsung készülék egyébként valamilyen Quantum Dot technológiát használ. És hogy mit tud a Quantum Dot?

„A quantum dot vagy egyszerűen QD képernyők névadó alkotóelemei a félvezető kadmium-szelenid nanokristályok, amelyek a QD-LED-ek középpontjában találhatók – utóbbi diódák felépítése egyébként nagyon hasonlít az OLED-ekére, a fénykibocsátó anyagot ez a nanokristály képezi. Az említett mag itt is két szerves anyagréteg, az elektron-közvetítő (ETL), illetve az elektronlyuk-közvetítő réteg (HTL) között húzódik meg. Az elektronok, illetve azok ellentétpárjai elektromos mező hatására a nanokristályba vándorolnak, egyesülve pedig fotonokat, azaz fényt bocsátanak ki.

A quantum dot, vagy „kvantumpont” elnevezés egyébként jelen esetben nem marketingfogás, a nanokristályok fényemissziós képessége valóban kvantumfizikai alapokon nyugszik, azok úgynevezett sávrés energiájának függvénye. Utóbbi fordítottan arányos a kristály méretének négyzetével – ebből adódóan, az adott quantum dot mérete határozza meg az általa sugárzott fény színét. Általában elmondható, hogy a nanokristály növekedésével a kibocsátott fotonok energiája is növekszik – ezáltal pedig a létrejött fény színe is változik. Egy 5 nanométers kadmium-szelenid kristály például vörös, míg egy 1,5 nanométeres lila fényt ad.” (Forrás: HWSW)

Forrás: Display Daily

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu