Strange Brigade – Egyszerű és fun co-op játék

TESZT – A már régóta tartó Sniper Elite sorozat után a Rebellion végre új játékkal szolgál a nagyérdeműnek. Egy co-op módban játszható, addiktív címről van szó, amelyben csapatokban szállunk szembe a Seteki nevű boszorkány-királynő szörnyetegeivel és természetfeletti lényeivel.

 

Könnyed szórakozás, túl sok mélység nélkül: ez volt a Strange Brigade célja, amely egy szándékosan leegyszerűsített TPS játék, amelyben online barátokkal, vagy ismerősekkel tudunk azonnal az akció kellős közepébe csöppeni. Nincs se szintezés, túl sok, vagy bonyolult akadály, a cél tényleg az egyszerű, fun kikapcsolódás.

Vegyes felvágott

Bár az összehasonlításoknak sokszor nincs sok értelme, de a játék mindenesetre sokkal közelebb áll a Left 4 Dead 2-höz, mint a Killing Floor 2-höz, vagy a Warhammer: Vermintide II-höz. Persze a recept mindegyiknél ugyanaz: több hordányi, csapatosan támadó rémséggel kell megküzdeni, a legváltozatosabb fegyvereket, csapdákat és varázslatokat használva. A Sniper Elite fejlesztői tulajdonképpen hasonló receptet követnek, mint az eddig játékaikban – mínusz a mesterlövész játékmenet, és más, némileg Indiana Jones kalandjait idéző fantasy környezetbe helyezve az eseményeket. Természetesen a fejlesztők másik játékokból is merítettek „ihletet”: ilyen például a Diablo III-ból ismerős aranyat hurcoló „goblin”, amelyet még időben kell levadászni. Összeségében a sokféle elem felhasználása jól működik.

De vajon milyen tartalmat kapunk a Strange Brigade-ban? A kilencküldetéses hadjárat csak az „aperitif”, amelyben akár egyedül, akár társakkal képviseljük a Strange Brigade-ot, amely elnevezése ellenére nem egy gyári munkásokból álló kollektíva, hanem egy különféle „furcsa” kalandorok és szerencsevadászokból álló csapat, amelyik vissza szeretné kényszeríteni az élőhalott Setekit, a boszorkánykirálynőt abba a sírba, ahonnan előjött. Bár ennek a játékmódnak szinte nulla újrajátszhatósága van és egyedül kicsit repetitív is, nem akkora fun, mint co-op módban, viszont a hordamód épp eléggé adrenalin pumpáló, vagy a puzzle-részek szórakoztatóak, ahhoz, hogy ennél a résznél is kellemesen töltsük az időnket. Ez kicsit kevésnek hangzik? Nem kell aggódni, a fejlesztők állandó, ingyenes, havi tartalmat ígérnek a szokásos season passon felül.

Kereszteshadjárat a rémségek ellen

Technikailag amennyire jól kidolgozott és szórakoztató a játékmenet, annyira semmilen a története, hogy bele sem vettem az értékelő boxba (a co-op módot raktam a helyére), mert a játék összértékét alaposan lehúzta volna: logikát, értelmet, koherens narratívát még csak ne is keressünk benne. Látszik, hogy a Rebellion sem vette túl komolyan a sztorit és olyan poénokkal próbálkozik feldobni a semmilyen történetet, hogy ötpercenként dobnánk egy arcpálmát, ha ne lövöldöznénk éppen ezerrel. Aki tényleg szeretné kicsit beleásni magát hadjárat történetébe, az a kalandorok naplóbejegyzéseit olvasva megteheti.

Az összes küldetés hangulatosnak szánt, fekete-fehér retróvideókkal indul, rögtön belecsapva a lecsóba, amelyeknek köszönhetően egyre többet tudunk meg Setekiről, mielőtt zsákszámra irtanánk az általa vezetett rémségeket a dzsungelekben, romos templomokban, vagy piramisokban, miközben egy iszonyúan irritálóan ripacs narrátor állandóan kommentálja az eseményeket és a teljesítményünket, borzasztóan rossz vicceket elsütve.

Szerencsére a játékmenet technikailag jól ki van dolgozva. A küldetések során videókat kapunk, ahol új ellenfeleket mutatnak be és kicsit tovább viszik a történetet, valamilyen elég minimális narratívát tálalva.

A puzzle részek emellett sokkal dinamikusabbak, mint az Uncharted 4-ben és ezáltal jobban illeszkedik a játékmenet egészéhez, ahogy a haverokkal együtt oldjuk meg őket akár az akció kellős közepében is, egymással kommunikálva: miközben az egyikünk megtalál egy misztikus kódot, addig a másik kinyit vele egy zárt kőajtó, miközben a harmadik társunk kint írtja a támadó szörnyeket. Persze sokféle ilyen, relatíve változatos, közös kalandban lehet részünk – épp ez az élvezetes a Strange Brigade-ban.

Sajnos ez már kevéssé mondható el, amikor egyedül vágunk bele a játékba: úgy egy eléggé középszerű, borzasztóan repetitív TPS-sel van dolgunk, amelyre villámgyorsan rá fognak unni azok, akik egy Unchartedre, vagy Tomb Raiderre számítanak.

Látványkonyha

Ami a grafikát illeti, általában véve rendben van: bár a nem túlzottan részletes, vagy változatos a környezet, a rendkívül élénk, széles színpalettát felhasználó, napsütéses (vagy barlangokban, sötét árnyakkal teli) környezet megadja a kellő hangulatot. PS4 Prón a HDR-t alaposan kihasználja a játék, mindezt úgy, hogy frame-rate probléma sem üti fel a fejét.

A zenei rész nem egy nagy etvasz, de a szörnyek hörgései, a fegyverek dörrenései és más környezeti hangok kárpótolnak érte.

A Strange Brigade tehát összességében rendkívül szórakoztató, jó kis akciójáték online haverokkal, vagy ismerősökkel, de aki magányos harcos és igazán nívós akció-kalandra vágyik, az inkább várja meg a Shadow of the Tomb Raidert, mert ez a játék szólóban rendkívül repetitív.

-BadSector-

Pro:

+ Co-opban egyszerű, de nagyszerű, pörgős TPS
+ Sokféle, jól kidolgozott puzzle színesíti a játékélményt
+ Kevés játékmód van, de az újrajátszhatóság kárpótol érte

Kontra:

– Valamilyen normális sztori nem ártott volna
– Repetitív játékmenet, amely különösen szólóban elég hervasztó
– A kommentátor fickó iszonyúan irritáló


Kiadó: Rebellion Developments

Fejlesztő: Rebellion Developments

Stílus: Co-op horror-TPS

Megjelenés: 2018. augusztus 28.

Strange Brigade

Játékmenet - 7.3
Grafika - 7.1
Co-op - 7.6
Zene/Audio - 7.4
Hangulat - 7.1

7.3

A Strange Brigade tehát összességében rendkívül szórakoztató, jó kis akciójáték online haverokkal, vagy ismerősökkel, de aki magányos harcos és igazán nívós akció-kalandra vágyik, az inkább várja meg a Shadow of the Tomb Raidert, mert ez a játék szólóban rendkívül repetitív.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu