Blizzard-hírek [VIDEO]

Három játékról van szó.

Két, „a Blizzard terveit ismerő személy” a Kotakunak azt mondta, hogy a Blizzard tervezett egy Diablo IV bejelentést a mobilos Diablo Immortal bemutatása után, de végül erre nem került sor. Egy teaser videót mutattak volna, és Allen Adham, a Blizzard társalapítója megerősítette volna, hogy a Diablo IV készül, de még nem kész arra, hogy megmutassák. Elvileg a tervek a BlizzCon előtti utolsó hetek során változtak meg. Egy személy szerint a Diablo IV az utóbbi pár év során drasztikusan változott (és még változhat), ami miatt a fejlesztők nem voltak készek a bejelentésre, továbbá állítólag a játék legalább két változaton ment már át az eltérő rendezők miatt az utóbbi négy évben.

A Blizzard erre reagált is: „Általában nem kommentáljuk a pletykákat és a spekulációkat, de elmondhatjuk, hogy nem vettünk ki semmilyen bejelentést sem az idei BlizzConról, és nem volt tervünk más bejelentésre. Továbbra is eltérő csapataink vannak, amik több, bejelentetlen Diablo-projekten dolgoznak, és várjuk, hogy a megfelelő időpontban bejelentsük ezeket.” A Kotaku is frissített: tényleg van egy videó Adhammel, aki egy „teljes (m)értékű” Diablo-projektet jelent be benne, de nem tudni, hogy tényleg a BlizzConra tervezte-e ezt a Blizzard.

Mark Kern, a Diablo II producere, illetve a World of Warcraft egyik korábbi csoportvezetője, aki már nem dolgozik a Blizzardnál, a Twitteren megvédte azokat, akik kritikusak a Diablo Immortallal kapcsolatban. (3259650 megtekintés, 17357 like, 439973 dislike, és elvileg megint töröltek jó 30 ezret…) Lássuk, hogy Kern mit gondol: „Mivel a Diablo II producere voltam, sokan kíváncsiak a Diablo Immortal-fiaskóval kapcsolatos véleményemre. Utálom kimondani, de azt láthatjátok, hogy a Blizzard már nem érti meg a játékosokat. Semmi gond nincs azzal, hogy mobilos verziót kapjon a Diablo – igazából én is szerettem volna egyet, de ahogy erre utaltak és ahogy ezt bejelentették úgy, hogy a Blizzard nem számított erre a reakcióra, meglepett. A Blizzard igazán játékosok által vezérelt cég volt korábban.

A Blizzard félénken felcsavarta a Diablo hype-ját, ami jó lépés, de elbukott ott, hogy nem számított a PC-s közönség elvárásaira… lényegében egy PC-s bejelentésre; és az, hogy ezt a hypeolást egy *eltérő* termékkel követték, az egy eléggé átverésnek érződő pillanat. A Blizzard most azt mondja, hogy több Diablo-projekten dolgozik. Igazából egy teasert kellett volna bemutatniuk a PC-alapú projektjüknek a mobilos játék mellett, ha ez a helyzet. A Blizzard sosem szokott kérni, mert egytől egyik hardcore játékosokból állt. Azt szoktuk mondani, hogy a játékainknak mi magunk vagyunk a legszigorúbb közönsége. Egy sor fejlesztő állt volna az ajtóm előtt azt mondva, hogy ez egy rossz lépés!

A tény, hogy a Blizzard egyrészt felkészületlen volt erre a reakcióra, másrészt pedig semmilyen terve nem volt ennek csillapítására, számomra hatalmas csalódás. Olyan érzés mint „Na akkor kapd be” (bocsi John Romero, ez nem a te hibád volt)! Ez nem egy mérgező, negatív játékosokkal kapcsolatos probléma, és ez nem jogosultság kérdése. Ez pusztán rossz PR, és szomorú, hogy ezt kell mondjam, de rossz kultúra a Blizzard részéről. Olyan kultúra ez, hogy „mi jobban tudjuk [nálatok]”, ami illik az „azt hiszed, hogy tudod, pedig nem” gondolathoz.

Talán már nem tudjátok már jobban, Blizzard. Talán elvesztettétek a fonalat a játékosok irányába, és most egy több milliárd dolláros elefántcsonttoronyban vagytok. Talán erről el kellene gondolkodnotok, mert így buknak el a nagy cégek. Emlékeztek a Nokiára vagy a Blockbuster Videora…?”

És mi a helyzet a Warcraft IV-gyel? Nos, Pete Stilwell, a Blizzard egyik senior producere a GameSpotnak adott interújában válaszolt a kérdésre: „Én nem zárnék ki semmit sem, de jelenleg nincsenek terveink a Warcraft IV-re. Szerintem a [Warcraft III: Reforged] „eltalálása” a legfontosabb jelenleg.” Tehát inkább egy 2002-es játék felújítására, illetve a 2004-ben megjelent World of Warcraft támogatására, illetve Classic változatára törekednek – azóta nem jelent meg új Warcraft játék. Már tizennégy éve.

Ezek után nem csoda, hogy az Activision Blizzard részvényei nagyban zuhantak a NASDAQ-on, a new york-i tőzsdén… a pénteki 68,99 dolláros részvényárról hétfő végeztével 64,34-re zuhant a cég, ami közel 7%-os esés egyetlen nap alatt. A Cowen & Company, egy elemző cég szerint ugyanazt mondja, amit Kern (lényegében elvesztették a fonalat, mutatni kellett volna valamit egy PC-s játékból) – szóval a Blizzard tényleg „eltévedhetett”.

Forrás: Gematsu, PCGamer, WCCFTech, DualShockers, GameSpot

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu