Battlefield V – Garfield V

TESZT – Remélem, nem unják az olvasók a jelenlétemet – Battlefield V- behúzzuk a hetediket is másfél héten belül, ezúttal a második világháborús Battlefieldről, ami szerintem remekül alulteljesít, mert eléggé olcsón próbálja az Electronic Arts és a DICE most eladni. Ez szerintem hosszabb távon lesz nekik gáz. Talán emiatt is léptek le a fejlesztőktől…

 

A játék igencsak megosztóra sikerült. Ha ránézünk a Metacriticen a kritikusok és a játékosok értékeléseinek átlagára, nagyon durva különbséget tapasztalhatunk. A bal oldalt 21 website átlagban 74-et adott a 100-ból a Battlefield V-re, míg a játékosok a jobb oldalon 1253 értékelés után 2,1-ig húzták le. Nem vicc, itt egy kép belőle.

View post on imgur.com

Élő szolgáltatások!

Számomra nem fekszik ez a játék. Nos nem azért, mert második világháborús témában játszódik (nahát… itt kezdődött a franchise története; a Battlefield 1942 máig az egyik legjobb a sorozatban), hanem mert a fejlesztők finoman szólva is eltúlozták az egyedi megközelítést, amire anno az azóta az EA-tól már lelépett Patrick Söderlund azt mondta, hogy tájékozatlanok és alulműveltek vagyunk, mert szidjuk a játékot. (Márpedig ők ezeket a kritikus gondolatokat használták a svéd megjelenési bulijukon, amiből az jön át, hogy az Electronic Arts nem tanult semmit sem.)

Már nem azért, de egy női, féllábú katonát a dobozképre rakni nem éppen történelmileg korrekt. Fekete katonák, jó, azt megértem, de talán a DICE és az EA kicsit túltolta a biciklit. Ezért háborodott fel az internet, és hiába van most már négy háborús történet (azaz egyjátékos sztori), amik közül az egyik a britekre, a másik a norvégok ellenállására a nácikkal szemben, a harmadik pedig a fekete bőrű afrikai katonákra koncentrál, és a negyedik, amit sikerült egy hete kiadnia a fejlesztőknek (lol, nem sikerült a halasztás ellenére sem a megjelenéskor kiadni), egy náci katona szemszögét adja elő. Jó, a címeket is leírom: Under No Flag, Nordlys, Tiralleur, The Last Tiger. Megint ugyanazok a témák vannak előszedve.

Komolyan, miért nem lehetne már valami mást is csinálni, mint például a kelet-európai, mondjuk jugoszláv vagy magyar történekből valamit csinálni? A jugoszláv partizánok balkáni harcai, a Margarethe-hadművelet előadása magyar szemszögből (jönnek be a nácik Budapestre, mi pedig csak menekülni tudunk…) – a Tirailleur (szenegál ellenállás a francia, náci kollaboráns megszállás ellen) és a The Last Tiger próbált valamit, de a végén megadja magát Peter Müller. Eeeeeeeeh… de legalább ezek játékmenete jó-e? A szokásostól nem tért el, a dolgát elvégzi… tehát nehezen is, de kimondható itt egy igen. A nyíltabb terepeken pedig unalomba fullad, úgyhogy ama igen alatt is rezeg a léc.

Multiplayer

Az Electronic Arts úgy jön elő a farbával, hogy élő szolgáltatásokkal folyamatosan bővíti a játékot, ahogy majd az Anthemmel is teszi azt. Ja, csak például az a játékmód, amit az EA Playen bejelentettek (az a bizonyos Battle Royale, neve Firestorm), nem lett a megjelenésre készen. Hiányosan jött ki a Battlefield V. Ezt 2016 elején a Street Fighter V is meglépett (komolyan mi van ezekkel az ötös részekkel?), és ott is ez volt az egyik nagy hátulütője.

A játékmenet maga jó (igaz, túl gyorsan meg lehet halni, de ezen idő közben módosított a DICE…), és van pár játékmód is, ami ugye később fog bővülni, de addig ugye várni kell, meg reménykedni, hogy nem lesznek lootboxok, ami miatt olyat bukott a Star Wars: Battlefront II mint egy lekváros bukta. (Szerintem ennek a játéknak is buknia kellene, hogy az EA tanuljon végre már a hibáiból; a Command & Conquer: Rivals mobilos bejelentésére is felhördült az internet, amire bejelentették az első két részt PC-n felújítva!) Több játékmód van (hattal indult, de ez tavaszra 8-9 környékén lesz), és akár hatvannégyen is játszhatunk együtt – itt is megfigyelhető: kevés, kevés, kevés! Persze a Tides of War élő szolgáltatással ezt bővíteni fogják… plusz pont viszont a Battlefield 3 után visszatérő Combined Armsért, ami egy kooperatív küldetéses mód.

Team Deathmatch – nem kell magyarázni. Domination – ezt sem. Frontlines – ez is a korábbi részekből itt van, ahogy a Conquest is, de az Operationst egy picit továbbgondolta a DICE, ami most már egy, több napon át tartó, két csapat közti csatáról szóló Grand Operations névre hallgató küldetéssorozat, ahol a hibák úgy üthetnek vissza a vége felé, hogy például jóval kevesebb lőszerünk van (és alapból sincs sok!), és mindegy, hogy melyik osztály (assault, recon, support, medic) testreszabható (és itt lehet pénzt költeni a fegyverünk skinjére is) karakterével játszunk. Amúgy lehet építkezni is – a védelmi faktort mintha a Fortnite-ből emelte volna át az Electronic Arts.

Ingyen talán

Ez egy 7 pontos játék. A multiplayer jó. Azért veszik az emberek. De ez több is lehetne, csakhogy a játék még mindig bugos, és jóformán félkészen adták ki. Jobban járt volna az EA, ha nem Battlefield V néven adja ki. Úgyhogy a végére itt egy új glitch videó és egy alternatív dobozkép.

View post on imgur.com

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Valamelyest szépen néz ki
+ Kicsivel több lett egyjátékos tartalmilag
+ Grand Operations, Combined Arms

Kontra:

– SJWField V – túlzottan is eltér az eddig a második világháborúról ismertektől
– Nem próbált még inkább bátor lenni: van még ott bőven el nem mesélt történet
– Félkészen lett ez kiadva, akárhogy is élőszolgáltatásozunk – ez csak fedi a tényt


Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: DICE

Stílus: FPS

Megjelenés: 2018. november 20.


Battlefield V

Játékmenet - 8.3
Grafika - 7.7
Történet - 6.8
Zene/Audio - 7.3
Hangulat - 5.5

7.1

Ez nem az a második világháború, amit keresnek.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu