„Neoliberalizmussal és a fasizmus újjászületésével” vádolják a GTA V-öt és más videojátékokat

Az nemzetközileg is elismert spanyol szociológus és közgazdász Donald Trump videojátékok elleni kirohanásait is idézte.

Vicenç Navarro,  saját hazájában és nemzetközileg is elismert, szociológus és politológus a barcelonai Pompeu Fabra egyetemen tanít és nemrég írt egy cikket a Diario Público nevű spanyol napilapban, amely rendkívül rövid idő alatt hatalmas felzúdulást keltett a világhálón, különösen a gamerek körében – írja a spanyol 3Djuegos. Nem véletlenül: az „Erőszakos videojátékok hatása a kulturális-ideológiai klímára: fasizmus és neoliberalizmus a médiában” című írása éles hangon vádolja a videojátékokat, arról írva, hogy szerinte „fizikai erőszak, macho viselkedés és általában véve erőszakos viselkedésminták hemzsegnek a videojátékokban.”

A 78 éves szociológus konkrét példákat is felhozott: a „bűnösök” a PUBG, a Manhunt 2, a Mortal Kombat sorozat, illetve a leginkább általa pellengérre állított Grand Theft Auto V. A Rockstar rendkívül sikeres alkotásában, szerinte a „mafiozó neoliberalizmus vegytiszta formáját fedezhetjük fel, továbbá olyan motívumokat is, amelyek fasiszta szélsőjobb gondolkodásmódra emlékeztetnek.” Hogy ez a két, egymással élesen szembenálló világnézet hogy jelentkezik a GTA V-ben, azt részletesen nem fejtette ki.

A Rockstar nyílt világú akció-kalandjátékát egyébként Navarro már egy ideje tanulmányozza és ezzel kapcsolatban tette hozzá azt is, hogy GTA V a „klasszizmust (osztályokon alapuló diszkriminációt), a macho viselkedést és a rasszizmust pártolja.”

Trevor karakteréről és magáról a játékról ezt írja: „A viselkedése mindig durván és provokálóan szexuális és a nőket a játékban általában véve is pusztán egyszerű szexuális segédeszköznek tekintik, kiknek a szerepe pusztán a férfikarakterek vágyainak kielégítésére szolgál.” A tanulmányban ezt a konklúzióját a többi mostanában megjelent videojátékra is kiterjeszti és természetesen a katalán szociológus-politológus meg sem említi az olyan erős, karizmatikus, intelligens és rátermett női főszereplő karaktereket, mint Lara Croft a legutóbbi Tomb Raider trilógiában, Aloy, a Horizon: Zero Dawnban, vagy a Hellblade: Senua’s Sacrifice a szerelméért mindenre elszánt harcos, amazon karakterét.

Külön „érdekesség”, hogy Navarro egy olyan politikust is idéz a videójátékokkal kapcsolatban tett rendkívül támadó nyilatkozatában, aki ugyan a tényleges fegyverkezést megvédte, viszont szerinte „a videojátékok és az erőszakos viselkedés kéz-a-kézben járnak.” Igen, nem másról, mint Donald Trumpról van szó, akit általában burkoltan, vagy kevésbé burkoltan autoriter és szélsőjobb nyilatkozatairól is ismer a világ.

Természetesen a spanyol szociológus azért alaposan „utánajárt” állításainak és egy 2010-es, a State University of Iowa tanulmányait is példaként hozta fel, ahol kapcsolatot találtak az agresszív viselkedés, gondolatok és a videojátékok között, továbbá „a szociális érzékenység és az áldozatok iránti empátia jelentős csökkenését” is tapasztalták.

Navarro végül azt sem felejtette ki a videojátékokat rendkívül élesen támadó kritikájából, hogy a fiatalok hosszú óráka töltenek el, a képernyőn egy virtuális világot bámulva, miközben a valós világtól teljesen elszakadnak, ezáltal a családi közösségi életüket, a tanulmányaikat elhanyagolják.

Hogy azért valamilyen pozitívumot is írjon, Vicenç Navarro arról is írt, hogy a videojátékokat oktatásra is lehet használni, méghozzá oly módon is, hogy „az ne gyöngítse az emberi kapcsolatokat.” Viszont tanulmányában természetesen egyetlen olyan kutatást sem említett, amelynek az volt a végeredménye, hogy az agresszív viselkedés és az erőszakos videojátékok között semmilyen kapcsolatot sem találtak.

Forrás: 3Djuegos, Publico

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu