Bocsánatot kért a THQ Nordic a hatalmas PR-bakija után!

Ez egy kicsit hosszabb történet lesz, de kifejtjük, hogy a THQ Nordic hol is lőtt bakot.

Szóval kezdjük ott, hogy nem a THQ Nordic AB-ről van szó (ez volna az anyacég), hanem a THQ Nordic GmbH-ról, ami legutóbb például a Darksiders III-at adta ki többek között a GOG-on is. Azért is ez a felütés, mert a THQ Nordic Twitter-fiókon a kettő elegyül, és nem egyszerű őket megkülönböztetni. Tehát a THQ Nordic GmbH a Twitteren bejelentett egy kérdezz-feleleket. Csakhogy ezt nem a Redditen ejtették meg, ahol ez szokásos, hanem a 8chan névre hallgató oldalon. Ha megemlítjük, hogy még 2015-ben a Google kivette a keresési eredményei közül az oldalt, az már gyanús, főleg az indoklása („feltételezett gyermekbántalmazó tartalom”). Az 8chanen (éjtcsenként kellene magyarul kiejteni a szám miatt) pedofíliával és fasizmussal foglalkozó alszekciók is vannak, de a rasszizmus és a nőgyűlölet sem elhanyagolt itt – erről még a Washington Post is írt négy éve.

A THQ Nordic GmbH kérdezz-felelek fogadtatása erősen negatív lett, ami miatt a cégnek bocsánatkérést kellett közzétennie a Twitteren, ami magyarul így hangzik Philipp Brock, a cég PR/marketingfőnök tollából: „Én személyesen egyeztem bele abba, hogy ezt a kérdezz-feleleket elvégezzem anélkül, hogy az oldal problémáinak és történelmének megfelelően utánanéztem volna. Semmilyen formában sem támogatom a gyermekpornógráfiát, a fehér felsőbbrendűséget. Borzasztóan sajnálom a saját (!) döntésemet, és megígérem, hogy a jövőben az eféle aktivitásokat jóval nyomósabban átértékelem. Ez az egész nem arról szólt, hogy menő, éles legyek – az egész bombaként robbant, és igazán megbántam, hogy ezt megtettem.”

Most vesz egy csavart a történet: a THQ Nordic Twittere megígérte, hogy a „csúnya dolgokat elintézik”, de nem tudni, hogy mit. Amúgy Brock bocsánatkérése azért nehezen hihető, mert egy fórumtémában – ahol is egy férfi kiskorúakat markolgatott egy rajzon – azt válaszolta valakinek, hogy „a lolikat szerintünk már megszerezted” (lolicon – kiskorú, még nem kamasz lányok ábrázolása). Brock azt is írta, hogy a THQ Nordic „megpróbál nem cenzúrázni a játékokban”, illetve „nem fog a SocJus közösségnek bókolni” (SocJus – társadalmi igazságosság rövidített angol fogalma), mivel „jól halad a cég szekere”. Kizárt, hogy ne Brock írt volna az 8chanen, ugyanis a THQ Nordic Twittere egy olyan tweetet is likeolt, amiben megvédte az illető a kérdezz-feleleket, „érzékeny lelkeknek” jellemezve a kritikusokat.

Ha össze kellene foglalni: Philipp Brock rossz oldalt használt a kérdezz-felelek megtartására, amivel saját magát ásta el sokak szemében. Azért az kérdéses, hogy ez miként fog hatni a THQ Nordic AB-ra ÉS a THQ Nordic GmbH-ra…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu