Tropico 6 – Nem volt egy Trópusi vihar…

TESZT – A 2017-ben bejelentett Tropico 6 végre megjelent PC-re (úton van a PlayStation 4 és Xbox One port), és több dologban is igazán előrelépésnek tekinthető. El Presidentét nem lehet megunni (ahogy anno talán a tejföl reklámban volt ez hallható?), úgyhogy a diktátori istenjáték, más értelemben véve társadalomépítés kellemes időtöltés lehet a műfajban jártasaknak.

 

Kicsit csavart a helyzet a Tropico 6 esetében – mikor nem az? -, ugyanis a fejlesztőcsapat ezúttal a Limbic Entertainment (Might & Magic Heroes VI-VII, Might & Magic X: Legacy, Memories of Mars) készítette a legújabb Tropicot, és ezzel már a negyedik csapatnál tart a franchise. Szerencsére – viszonylag nagy mértékben – megőrizte a Limbic a minőséget, és ezért az értékelés is kellőképp magas lett. (És lehetett volna jobb is, teszem hozzá…)

Sziget

Ahogy azt már a korábbi részekből (például a Tropico 3-ból is) megismerhettük, a Tropico lényegében egyfajta városépítés egy diktátor vezetése alatt. (A személyt testre is szabhatjuk, ahogy annak lakhelyét is!) A hatodik részben nem csak egy szigeten építkezhetünk, hanem többre is társadalmat pakolhatunk, ami a négy korszak során (kolónia, világháborús, hidegháborús, modern) igencsak komolyra fejlődhet. (A modernizáció például ott is jelen van, ahogy „hősünk” okostelefont ragad…)

Ezzel még nem jellemeztem, hogy maga a franchise nem veszi komolyan magát – a Tropico még akkor is humoros tud lenni, amikor már hiába toljuk a jobban teljesít mantrát, a népességünk már lázad. A színkavalkád mellett a soundtrack is nagyon jó lett, ezt most be is nyomon ide hangulatkeltésképp – a karibi hangulatot tökéletesen áthozza!

Aki eddig egyetlen Tropico-val sem játszott, annak – és itt most abszolút nem viccelek – spuri a tutorialba, mert be kell seggelni ezt rendesen. A játék szabályzatkeretének ismeretével bontakozik ki igazán a Tropico 6. Tudni kell megfelelően üzletelni más országokkal a számunkra szükséges erőforrásokért, megfelelően kell a védelmi épületek (pl. egy őrtorony) építkezését úgy, hogy egyensúlyban tartsuk a társadalmat (mert pl. lesz, akinek tetszik a torony, más pedig inkább eltérő építkezést látna). Tudni kell felkészülni a számunkra egyszer biztosan kivetett embargóra. (Akkor lökhetjük a választási beszédeket. Remélhetőleg nem csak annyit bökünk ki, hogy folytatjuk, mert azért ennél több fog kelleni!)

Kormány

A rablásokat nem lehet nem megemlíteni: felbérelhetőek lesznek többféle személyek, akik számunkra kincstárgyakat/látványosságokat hozhatnak el – kockázatos, szórakoztató küldetések (igaz, ezzel akár túlzottan egyszerű is lehet a játék, ha beleszokunk!), és ha már küldetések, kétféleképpen lehet amúgy a Tropico 6-ot nyúzni. Van a hagyományos sandbox, és persze a forgatókönyves rész, amikor meghatározott események során számunkra kitűzött célok elérésén lesz a hangsúly.

A kampány során megismerhetjük El Presidente múltját, és mellettünk lesz a talpnyalónak jellemezhető Penultimo is. Egészen korrekten megírt (sőt, szinkronnal megáldott) a történet, de azért itt-ott befigyelt a klisétömeg, sőt, szerintem a modern politikai körülményekre való utalások is jelen vannak – bátor húzás, a Life is Strange 2 is meglépte -, amivel meglepheti a Limbic a játékosait, az biztos. A politikai szatíra a Tropico esetében mindig is a franchise védjegye volt, és ez ezúttal sem lett elhanyagolva. Hangulatában a játék szerintem abszolút kiváló lett. A szinkron esetében még arra is figyeltek, hogy a több frakciót máshogy ábrázolják…

Béta

De mégis, a Tropico 6-nak vannak hibái. Bár a megjelenés március 29-én volt, még mindig úgy érzem, hogy a játék béta állapotban van. (Ezért is vágtam le egy pontot a tízes skálán, nem félek beismerni.) Lehet, hogy a pénzhiány csak az én en bloc bénaságom miatt van jelen, mindegy is, az nem baj.

Az viszont már igen, hogy például a tömegközlekedés bugosnak tűnt (nincs annál jobb, amikor a nép egy metróban ragad, és nem egy fakocka miatt…), hogy mintha csak homokos tengerpartokon lehetett hidakat építeni, hogy mindig új térképet/pályát kapunk küldetésenként, hogy kivételre került a dinasztiarendszer, hogy nem lehet egy új, kijelölt épületre bezoomolni… úgyhogy szerintem még befejezetlen érzése van a Tropico 6-nak (és akkor még ki tudja, hogy mi lehet a játék tarsolyában…?). Pedig szerintem a látvány többnyire jó az Unreal Engine 4-gyel, igaz, azért nem lehet egy kalkulátoron elfuttatni. Ja, és aki online-t akar: akár négyen is lehet játszani. (Így kell a barátságokat tönkretenni. Arra jó még a Mario Party is.)

7? 8?

Nos megmondom, hogy én a Tropico 6-ra szívem szerint dobnék egy nyolcast. Komolyan! De vannak azért bugok, úgyhogy azonnali vételt nem ajándék. jelen állapotában El Presidente egy 7-essel térhet a palotába haza, de mire kijönnek a konzolos portok (szerintem ott a teljesítménnyel lesz gond, mert egy ilyen szimulátorhoz kell a kakaó, és ha a frame rate valahol 20 fps körül lesz, én esküszöm beröhögök…), addigra talán kijavítja a Limbic az egészet. Mondom: jó ez, több dologban is igazán magára talált, de még nem tűnik késznek. Úgyhogy később ez a 7-es nyugodtan vehető egy 8-asnak is. Oh hai karakterlimit!

-V-

A játékot a KonzolKirály.hu webáruház bocsátotta rendelkezésünkre!

konzolk2

Pro:

+ Tökéletes hangulata van
+ A megszokott humorral átszőtt, szerethető sztori
+ Audiovizualitásában helytáll

Kontra:

– Még picikét bugosnak tűnik…
– A sztori egy kicsit klisés lett
– Kicsit befejezetlen formában lett talán kiadva


Kiadó: Kalpyso Media

Fejlesztő: Limbic Entertainment

Stílus: város/országépítő menedzsmentszimulátor

Megjelenés: 2019. március 29.

Tropico 6

Játékmenet - 3.2
Grafika - 7.8
Történet - 8.2
Zene/Audio - 8.8
Hangulat - 9

7.4

El Presidente terjeszkedik, de még idő kell neki...

User Rating: 0.8 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu