Elvis Stanić plágiummal vádolja a The Witchert 3-at készítő CD Projekt RED-et! [VIDEO]

Egy dallal kapcsolatban kerülhet bajba a lengyel fejlesztőcsapat Elvis Stanić miatt.

Egy horvát dalszerző, Elvis Stanić ezen a weboldalon  nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy szerinte az ő Naranča névre hallgató kompozícióját engedély nélkül használhatta fel a CD Projekt RED a The Witcher 3-ban. „A The Witcher 3 rajongóihoz szólok – ebben a játékban többek között a Naranča, azaz a játékban a Widow-Maker nevű dalom is felbukkan. Talán számotokra is feltűnt, hogy tavaly hiányzott a streamelő, letöltő weboldalakról ez a dal, és a CD Projekt RED figyelmeztetésre kerülhetett, hogy Elvis Stanić szerzői jogait sérti a játék. Az ügyvédjeim figyelmeztették őket, de a CDPR hanyagolta a figyelmeztetésem, és továbbra is felhasználta azt úgy, hogy még bakeliten is megjelent. Tízszer jelent meg a Naranča így, ami Widow-Makerként a Mikolai Stroinski, Marcin Przybyłowicz párost nevezi meg dalszerzőnek, és Orson dalának eredeti kompozíciója a horvát vokállal Putokazihoz köthető 2000-ből, és ez regisztrálva is lett az erre illetékeseknél.

„Nemrég jelentettem, és továbbra is jelenteni fogom YouTube-on az összes videót, amiben a Naranča című dalom felbukkan, és ha az az állítás olvasható alatta, hogy egy tradicionális horvát dal, Widow-Makerként van feltüntetve, és Mikolai Stroinski és Marcin Przybyłowicz van szerzőként megnevezve, ugyanis ez nagyban sérti a szerzői jogaimat. Dalszerzőként nagy örömmel látom, hogy egy népszerű videojátékban találtam a dalom, amiért sokan rajonganak, de el lett lopva, át lett nevezve, és szerzőként hatalmas kár ért,” kb. ez lenne a Google-fordítás a ResetEráról magyarra fordítva – az Orsonos rész nagyon furán lett lefordítva, ott mi se nagyon értjük a lényeget, de ami fontos, az érthető belőle. Na jöjjön a két videó, az ugrás után folytatjuk:

Bár népdalszerűnek hangzik a Naranča (dalszöveg itt), a ResetErán is az olvasható, hogy a dalszerző Elvis Stanić (és valamikor a 90-es évek közepén hozta létre a kompozíciót), úgyhogy kérdéses, hogy miért nem a Percival névre hallgató együttest (a soundtrackben közreműködtek!) pereli be? Lehet, hogy a CD Projekt RED irányából több pénzt lát Stanić. (De így meg őt perelhetné be a Presley-família a névhasználatért ezzel az erővel.)

Az ügy ott lett érdekes, hogy a CD Projekt RED mindenhonnan eltávolította a dalt a közösségi médián. Emiatt pedig valószínű, hogy jól fenékbe lettek rúgva a percivalosok, és akár az is felmerülhet, hogy a plágiummal kapcsolatos vádaskodás rajtuk fog csattanni…

Forrás: ResetEra

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu