„A videojátékok nem filmek vagy TV-s műsorok”, állítja a Take-Two vezérigazgatója

Strauss Zelnick szerint a játékoknak nem kellene előfizetéses rendszerben lenniük, de egy másik megközelítés iránt már pozitívabban vélekedik.

Zelnick egy pénzügyi megbeszélésen árulta el, hogy az előfizetéses megoldás iránt igencsak szekptikus: „Meg kell találnod az üzleti modellek között azt a kereszteződést, ahol a fogyasztó jó kiszolgálást kap, de mindenki más, aki az értékláncban jelen van, szintén kiszolgálásra kerül, és ez kihívásnak tekinthető az előfizetésekkel ebben a térben, mert az emberek máshogy fogyasztják a videojátékokat, mint a lineáris szórakoztató termékeket.”

Zelnick elmondta, hogy egy átlagos amerikai háztartás napi öt órát szán lineáris szórakoztatásra (pl. TV-kre, filmekre), ami havi átlagban százötven óra. Az interaktív szórakoztatásra (pl. videojátékokra) napi 1,5 óra, így havi negyvenöt óra jut csak. A TV-s, filmes tartalmak esetében azért van értelme az előfizetéses rendszernek, mivel az emberek sokan áttekerik a kínálatot és eltérő dolgokat néznek meg, és ezért a Netflix modellje Zelnick szerint csábító, ám a játékok esetében ez már nehezebben eladható modell: „A videojátékok esetében lehetséges, hogy egy átlagos felhasználó azt a negyvenöt órát havonta egy, kettő, vagy három címmel tölti el, és biztosan nem hetvennel. Ebben az esetben ha hónapokon át játszol azzal az 1/2/3 játékkal, ami gyakran megesik a videojátékok világában, akkor a fogyasztónak nem olyan kedvező ajánlat egy előfizetéses modell. De mi nyíltan gondolkodunk – ott akarunk lenni, ahol a fogyasztó is, de nem hiszem, hogy előrelátható az, hogy az interaktív szórakoztatás számára masszív lenne az előfizetés, ahogy az már bekövetkezett a zenéknél és mozgóképeknél, filmeknél. Majd meglátjuk.”

A streamelő szolgáltatásokról (pl. Google Stadia) Zelnick már jóval optimistábban vélekedik: „Igazán optimisták vagyunk afelől, hogy a streamelő technológia elhozhatja a címeinket olyan fogyasztóknak, akiknek nincsen hozzáférésük. Az ígéret, hogy egy, lényegében korlátoktól mentes szolgáltatásba be lehessen jelentkezni egy köztes doboz nélkül, és az, hogy világszerte lényegében bármilyen eszközön játszani lehessen a játékainkat kicsi latenciával [laggal], nos, ez ellenállhatatlan, ha kivitelezhető. A Google-s srácok szerint kivitelezhető, mégpedig rövid időn belül. Fogalmilag ott akarunk lenni, ahol a fogyasztók is. Támogatjuk az új belépőket. Mi hiszünk a streamelő szolgáltatásokban. Olyan üzleti modellekre van szükségünk, ami számunkra értelmes, de most igazán optimisták vagyunk.”

Nem csoda – a Grand Theft Auto V közelít a száztíz milliós eladási eredmény felé…

Forrás: GameSpot

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu