Ki volt John Reid és miért alakította teljesen eltérően szerepét a két Trónok harca színész?

MOZI HÍREK – A rendkívül ellentmondásos John Reid Elton John és Freddie Mercury managere is volt és mindkét életrajzi filmben szerepelt.

John Reid, az igencsak enigmatikus üzletember egyaránt menedzselte Elton Johnt és a Queen együttesét is a hetvenes években – Elton Johnt még jóval később is. A Rocketman című filmben Reidet (aki egy ideig Elton John szeretője is volt) egy rendkívül számító, antipatikus figurának ábrázolják, aki kihasználja Elton Johnt, míg a Bohém rapszódiában általában véve jó menedzsernek és aránylag tisztességes embernek mutatják. Mind a két film rendezésében részt vett Dexter Fletcher, aki a Bohém rapszódiát Brian Singertől vette át, míg a Rocketmant már teljes egészében ő rendezte. Miért van ekkora különbség a két John Reid karakter között?

Érdekesség még, Trónok harca rajongóknak, hogy ezt a karaktert pont két olyan színész alakítja, aki aztán homlokegyenest ellenkező módon mutatja be Reidet, mint amilyen szerepük korábban a tévésorozatban volt. Az Aiden Gillen-féle (a Trónok harcában a kétszínű Kisujj) John Reid a tisztességes, normálisabb karakter, míg a Richard Madden-féle (a Trónok harcában a becsületes, fiatal Robb Stark) karakter kétszínű és undorító.

De milyen volt az igazi John Reid? A Rocketman nemcsak kétszínű, de erőszakos figuraként is mutatja be Eltonnal, erről biztosat ugyan nem tudunk, de az tény, hogy egy hónap letöltendő börtönt kapott 1974-ben, mert megütött egy újságírót. A Queen csak 1975-tól 1978-ig alkalmazta (a Bohém rapszódiában láthatunk egy olyan jelenetet, ahogy Freddie kidobja az autóból, mert Reid rá akarta venni, hogy Freddie szóló albumokat csináljon, de mivel a film ezen része általában véve sem stimmel, nagy eséllyel ez a jelenet is kitalált volt), viszont Elton John alkalmazásában egészen 1998-ig volt, amikor végül is kirúgta, később pedig beperelte, azt állítva, hogy a menedzser többmillió fontot „lopott” tőle. Végül peren kívül egyeztek meg, Reid 3.4 millió fontot fizetett Elton Johnnak. Bár ez a rész már nincs benne a filmben, azt láthatjuk, hogy a Richard Madden által alakított figura fényűzően el, hála Elton sikerének.

Mindkét filmben – a „szerzői szabadság” jegyében – sok mindent megváltoztattak a valósághoz képest, viszont azt egyrészt figyelembe kell vennünk, hogy bár a Rocketman összességében közelebb állt a valósághoz, addig e film executive producere maga Elton John volt, aki igencsak érintett volt Reid karakterének bemutatásában?

Roger Taylor, a Queen gitárosa szerint egyébként Reidet nem „kidobta” Freddie, hanem épp azért kellett otthagynia a Queent, mert Elton John (akinek Reid pont ebben az időszakban volt a szeretője) féltékeny volt a Queen sikerére és rávette Reidet, hogy hagyja ott az együttest.

John Reid egyébként ma is él, de nem tudni, pontosan a világ melyik táján. Bizonyos állítások szerint Ausztráliában él, mások szerint továbbra is Angliában. Egy biztos: sem a Bohém rapszódia kellemetlen „autóból kidobós” jelenete, sem a Rocketman kifejezetten negatív módon ábrázolása miatt sem tiltakozott. Amíg ő maga nem szólal fel, vagy nem fedik fel róla jobban az igazságot, csak tippelhetünk, hogy valójában milyen ember lehetett, de egy biztos: óriási szerepe volt abban, hogy a hetvenes évek két legnagyobb rocksztárját menedzselhette.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu