Leszedték a digitális áruházakból a nőket „vetkőztető” DeepNude applikációt

TECH HÍREK – A DeepNude tiltott applikáció mesteréges intelligencia segítségével vetkőztette le a nőket fényképeiken.

Saját fejlesztői szedték le azt az 50 dollárba kerülő alkalmazást, amely fürdőruhás, vagy lengén öltözött hölgyek fényképeiből hamis, meztelen képet készített, úgy, hogy egy mesterséges intelligencia levetkőztette őket – írja a BBC a Motherboard című online magazin egy cikkére hivatkozva.

Az applikáció nem csak óriási felháborodást keltett a hölgyek körében, de sokan egész egyszerűen elrettentőnek találták, hiszen új szintre emelvén a „revenge porn”-t a hölgyekről készült, bosszúállásból megosztott meztelen képek műfaját, lévén már eredeti meztelen képre sincs szükség, applikációnak köszönhetően.

A fejlesztők a Motherboard cikk és a felháborodás hatására leszedték az applikációt, azzal a kommentárral, hogy „a világ még nem készült fel rá.”

„Túlságosan is nagy az esély rá, visszaélnek vele az emberek.” – írták egy programozó egy Twitter üzenetben. „Így nem akarunk ezzel pénzt keresni.”

Aki már megvette az applikációt, az visszakapja a pénzét, viszont a szoftverből semmilyen újabb verzió sem készül majd belőle. A fejlesztők arra is figyelmeztették a felhasználókat, hogy semmiképen se osszák meg a szoftvert, bár akinek még megvan, annak működni fog.

A csapat azt állítja, hogy csak „szórakoztatásként” készült a szoftver, amelyből Windows és Linux verzió egyaránt kapható volt. Az ingyenes verzió hatalmas vízjeleket pakolt az elkészült képekre és a fizetős is felrakott egy apró „hamis” vízjelet a sarokba, de ezt értelemszerűen ki lehetett vágni.

A fejlesztők még azt is hozzátették nyilatkozatukhoz: „Hogy őszinték legyünk, nem egy nagy szám ez az applikáció és csak bizonyos képekkel működik.”

Ennek ellenére döbbenetes érdeklődés kísérte a Motherboard sztoriját, amit abból lehetett lemérni, hogy felháborodás helyett szabályosan megrohamozták a (vélhetően férfi) felhasználók a DeepNude weboldalát, olyannyira, hogy konkrétan lehalt az oldal.

Katelyn Bowden a Badass nevű revenge porn-ellenes kampány alapítója az applikációt félelmetesnek nevezte.

„Most aztán tényleg bárki áldozata lehet a bosszúpornónak, anélkül, hogy egyáltalán készült volna róla meztelen kép.” – hangsúlyozta Bowden. „Ezt a technológiát nem szabad a nagyközönség számára elérhetővé tenni.”

Források: BBC, Motherboard

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu