Elvette a kínai állampárt az őket kritizáló fejlesztőcsapat kiadójának licenszét!

Xi Jinping, Kína vezetője régebben kifigurázták egy játékban, ami aztán eltűnt a Steamről is, és most a fejlesztőcsapat ennek révén keresztbe tett a játék kiadójának is…

Régebben írtunk arról, hogy a Devotion névre hallgató játékban volt pár artwork, ami Xi Jinpinget Micimackónak nevezte (és ezt a cenzorok arrafelé tiltják), és hiába a védekezés a fejlesztők, a Red Candle Games részéről („ideiglenes, placeholder, nem volt tervben a játékba való bekerülés”), a Steamen egy halom negatív kritikát kapott a játék, ami aztán le is vettek onnan.

A PCGamesN szerint a Kínai Kommunista Párt nem is hagyta megtorlás nélkül a Red Candle Games húzását, ugyanis a site arról ír, hogy Shanghai városának kormánya megvonta az Indieventtől, a Devotion helyi (kínai) kiadójától a licenszüket. Az indoklás az, hogy „az Indievent megszegett releváns törvényeket”, de ez csak ködösítés, tudjuk jól, miért szűnt meg a kiadó.

A Winking Entertainment, egy tajvani kiadó volt a felelős a Kínán kívüli kiadásért, de ők is megszakítottak minden kapcsolatot a Red Candle Gamesszel. Ian Garner, egy másik indie kiadó, az Another Indie társalapítója (ez nem volt szóvicc…) elmondta, hogy a tajvani játékipart bár nem felügyeli Kína, ők mégis sok pénzt tolnak bele, így az onnan érkező nyomást nem épp egyszerű kikerülni. Az Indievent egy kínai kiadóként gyorsan lelövésre került, és a Winking is a Kína-Tajvan kapcsolatok miatt búcsúzott a Red Candle Gamestől, akik most azon dolgoznak, hogy a Devotion visszatérjen a Steamre.

Eközben a Detentiontől, a „vörös gyertyák” első játékából pedig film készül, ami azt sugallja, hogy a fejlesztőcsapat él és virul, de mindenesetre ők most igencsak szorult helyzetben vannak. Hacsak nem találnak egy nyugati kiadót, nem nagyon lesz lehetőségük kiadni egy újabb játékot, maximum akkor, ha az a Kínai Kommunista Párt számára kedvező lesz (sosem lehet tudni ugyebár).

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu