„Ne hívjuk többet függőséget okozónak a játékokat!”

Az Association for UK Interactive Entertainment (Egyesült Királyság-beli Interaktív Szórakoztatók Szövetsége – UKIE néven közismertebb!), egy kereskedelmi csoport vezetője, Jo Twist szerint abba kellene hagynunk a függőség jelzőnek a használatát – tudósít a Gamesindustry.

„Azok az emberek, akik ismernek engem, tudják, hogy a szavakra igencsak odafigyelek. A jelentéstan és a nyelv számít! Igazán ideges leszek, amikor azt látom a játéktesztekben, hogy [ez a játék addiktív], amikor valójában azok azt szeretnék kifejezni, hogy „Ez a játék igencsak jól meg van tervezve, ez a játék jó, játszanod kellene vele.”. „Nem kib_szott függőséget okozó. Figyelnünk kellene a nyelvezetünkre, amikor ezeket a szavakat használjuk, mert sajnos az történik, hogy a közszféra emberei – a politikusok, a sajtó, az emberek, akik nem értik a játékokat – ezt meghallgatják, és elhiszik, hogy addiktív, függőséget okozó az a játék, amikor igazándiból azt mondjuk, hogy igazán jó, vagy igencsak jól megtervezett az.”

Fel kell lépnünk, és mondanunk kell, hogy kulturálisan elfogult vagy [a játékokkal kapcsolatban]. Ez nem nagyon generációktól függő, de fejlődni, javulni fog a helyzet. Az emberek meg fogják érteni, hogy így működik a világ… így akarnak szórakoztatáshoz jutni az emberek a Netflixen, vagy azon túl, amit televíziónak nevezünk. Ez már a kultúránk része,” mondta a Develop:Brighton rendezvényen Twist, aki az Egészségügyi Világszervezetre reflektált, hiszen ők a játékfüggőséget betegségnek kezelik már. (És erre egy német kutatócsoport egy terapeuta kezeléssel előjött – mindkét téma szóba került már korábban.)

Bár érthető, hogy Twist valahol elfogult (elvégre a játék is egy szórakoztató médium, és az UKIE révén ebből él valamelyest…), van abban valami, amit mond – a függőséget mi is néhol pozitív kontextusban említettük -, és szerinte ideje lenne elfogadnia a világnak, hogy vannak olyanok, akik nem tévéznek, vagy Netflixeznek, hanem játékokkal foglalkoznak a szabadidejükben szórakoztatás gyanánt.

A függőség fogalma mellett Twist felléphetne talán a lootboxok ellen is, amik az Electronic Arts szerint „etikusak és szórakoztatóak”… (erről is volt már szó)

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu