Érdemes minél előbb (ideiglenesen) letörölni a VLC Media Playert!

TECH HÍREK – Ideiglenes uninstall javallott – a VideoLAN népszerű lejátszója ugyanis jelenleg veszélyes!

A VLC Media Player (amit innentől csak VLC-nek nevezünk) egy sokak által használt, nyílt forráskódú lejátszó, ami most egy hatalmas biztonsági rés miatt nem éppen biztonságos. A német CERT-Bund biztonsági cég fedezte fel a rést (és ennek eléggé magas sebezhetőségi pontszámot adtak – egy tizes skálán 9,8-at kapott…), amihez még készül a patch (jelenleg csak 60%-os készültségi állapotban van a VideoLAN szerint).

Mi is a hiba a VLC Media Player-ben? Távolsági kódfuttatást lehet rajta keresztül futtatni, ami a hackereknek lényegében teljes hozzáférést biztosít a PC-nkhez, hogy arra telepítsenek dolgokat, de futtathatnak és módosíthatnak is egyet s mást masinánkon, mégpedig anélkül, hogy tudnánk róla! Ez még nem minden: denial-of-service támadást (magyarul szolgáltatásmegtagadással járó támadást) indíthatnak, ami a malware-ek egyik gyakori ismertető jele. Emiatt például nem tudunk az internetre csatlakozni, vagy egyes programokhoz hozzáférni. A rést egy fertőzött MKV kiterjesztésű fájl futtatásával nyílik meg – úgyhogy ha ezt a formátumot kedveljük, mostanában érdemes az új fájlokat kerülni, legalábbis addig, amíg a patch el nem készül. (Ez még talán pár napig tarthat.)

És több platform is érintett… az összes Windowsos, Linuxos és Unixos VLC verzióban ott van a rés, de a macOS változatban nem – az almások ezúttal megúszták. Amíg a VideoLAN nem készül el a patch-csel, érdemes addig letörölni a VLC-t, ha fertőzött MKV fájlt nyitottunk volna meg. Alternatíva van bőven: KMPlayer, Media Player Classic, Plex Media Player, vagy akár a Kodi is alkalmazható a videók, streamek megtekintésére.

Úgyhogy nem mindig vagyunk biztonságban még úgy sem, ha naprakész vírusirtónk (pl. NOD32), vagy anti-malware programunk van (pl. Malwarebytes Anti-Malware, ami ingyenes változatában is egészen korrekt módon használható rendszerellenőrzésre). Jobb biztosra menni ezzel kapcsolatban…

Forrás: PCGamer

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu