„…mint könnyek az esőben…” Elhunyt Rutger Hauer

MOZI HÍREK – Elhunyt Ruther Hauer, a Blade Runner, a Sólyomasszony, Az országút fantomja, és más klasszikus filmek vagány, cinikus hőse, legendás rosszfiúja.

A Variety írta meg, hogy július 19-én az saját otthonában elhunyt Rutger Hauer. Ügynöke, Steve Kenis is megerősítette a hírt és szerdán temették el.

A holland Rutger Hauer Amszterdamban nőtt fel, és fiatalon még keményen dolgoznia kellett ahhoz, hogy esti iskolában színművészetet tanulhasson. Többek között teherszállító hajón, ácsként és villanyszerelőként is dolgozott. Honfitársa, a szintén holland Paul Verhoeven kérte fel elsőként az 1969-es középkori kalandsorozatra, melynek Floris volt a címe. Ennek sikerének köszönhetően az 1980-as évek elejétől kezdve Hauer Amerikába került, ahol első hollywoodi filmje az 1981-es remek Fantom az éjszakában volt, ahol Sylvester Stallone által alakított speciális ügynök kergette Hauer félelmetes terrorista karakterét.

Furcsa holland akcentusa ellenére is sikerült megvetnie a lábát Hollywoodban: a nyolcvanas, kilencvenes években aztán egymás után kapta a szerepeket amerikai filmekben. Leginkább rosszfiúkat, főgonoszokat alakított B kategóriás akciófilmekben, de azért erősebb filmekben is főszerepeket kapott.

Az országút fantomja, az Őrült Stone, és a Vak végzet című filmek nálunk is nagy sikert arattak, sokan csak a rendszerváltás körüli Magyarországon láthattuk a másolgatós, videókazettás korszakban.

Leghíresebb alakítása azonban mégis a napjainkban már hatalmas kultusszá vált Szárnyas fejvadász volt, ahol Roy Batty-t, Rick Decard (Harrison Ford) iszonyúan félelmetes és kegyetlen, ugyanakkor zseniálisan filozofikus karakterét alakította. Bár a Blade Runner a mozikba kerülése után megbukott és csak sokára vált igazi kultfilmmé (nekem viszont mind a mai napig a kedvenc filmem – BadSector), ugyanakkor Rutger Hauert sokan ezzel a szerepével azonosítják leginkább.

Olyannyira, hogy az általunk kétéve tesztelt, Blade Runner hangulatú sci-fi nyomozós horrornak, az Observernek is Ruther Hauer volt a főszereplője. (A hangját és az arcvonásait is egyaránt adta a szerephez.) Most, hogy elhunyt Rutger Hauer, talán érdemes elővenni ismét ez a remek kalandjátékot.

Végül hogyan is búcsúzhatnánk el tőle a legjobban, mint Roy Batty utolsó jelenetével a Blade Runnerből… Nyugodjék békében!

Forrás: Variety

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu