Sherlock Holmes játékok: veszélyben a Frogwares fejlesztőcsapat!

A Focus Home Interactive-val való szakítás eléggé rossz hatással van már most a többek között Sherlock Holmes játékokon is dolgozó csapatra.

„Mi vagyunk a Frogwares, a Sherlock Holmes-játékok és a The Sinking City fejlesztői. Nyomozós játékokat csinálunk, mivel ez a szenvedélyünk, és megengedi számunkra, hogy ebből megéljünk… de ma ez veszélyeztetett. Néhány játékunk eltávolításra kerül a Sony és a Microsoft boltjaiból, és talán Steamről is. Ezen a listán ott van például a Sherlock Holmes: Crimes and Punishments, The Testament of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes Vs. Jack The Ripper and Magrunner: Dark Pulse (teljes lista később).

Miért? Mert a Focus Home Interactive, a licenszelő (vagy „kiadó”), aki ezen játékok kereskedéséért volt felelős a platformokon, elzárkózik attól, hogy ezen címeket átadja számunkra, akik az alkotói és IP-tulajdonosai ezen címeknek, holott a kiadási és terjesztési megállapodásunk véget ért. Az ő hivatalos közleményük szerint – amit csak a múlt héten küldtek el számunkra – „a Focus [Home Interactive] egy olyan szabályt vezetett be, miszerint nem adja át egyik címet sem a fejlesztőknek, akiknek játékai eltávolításra kerültek a Focus katalógusából”. Egy olyan szabály, ami semelyik korábbi vagy jelenlegi szerződésünkben sincs ott, és ez sosem volt ránk érvényes a múltban. Emiatt a szabály miatt a játékaink levételre fognak kerülni az összes [digitális] boltból.

Jelenleg az egyedüli játék, ami megmaradt, az a Sherlock Holmes Crimes & Punishment, és az is csak 29-éig marad meg. Lehetséges, hogy ezen a napon – vagy akár korábban is! – levételre kerülhet, ha semmi sem történik. A játékosoknak nem lesz lehetőségük megvenni és játszani a játékot. [PC-n a Steamről letölthetik, ha már megvették. A konzolos szituáció jogos – a szerk.] Elvesztjük az összes kívánságlistára való tételt is az összes digitális boltban. Az összes játéknak mi vagyunk a fejlesztői, továbbá miénk az IP-k jogai is, és nincs beleszólásunk és irányításunk efelett. A Focus Home Interactive döntése szótlanul hagyott minket.

Jelenleg új bolti profilok készítésével foglalkozunk, és kapcsolatba lépünk a konzolos boltokkal, hogy remélhetőleg kijavítsuk ezt a szituációt, ám nem tudjuk megerősíteni, hogy ez lehetséges, és tudjuk, hogy lehetetlen lesz a korábbi generációra megjelent bizonyos játékok esetében, továbbá igazán költséges lesz más játékoknak, mivel frissítenünk kell az SDK-kat [Software Development Kit – szoftverfejlesztő készlet – a szerk.], és ez hónapokig tart. Nem fogjuk feladni – ezt az ügyet a megfelelő csatornákon keresztül üldözni fogjuk.

Mindig is egy független stúdió voltunk. Sok licenszeléssel dolgoztunk a közös érdeklődési kör és a haszon révén, de ez az első alkalom az utóbbi húsz évben, hogy egy ilyen szituációba kerültünk. Minden pénzünket elveszítjük, ami ezekhez a játékhoz kapcsolódik – kisebb része ismeretlen időszakig, más játékok esetében pedig örökre. Ez az új Focus Home Interactive szabály a korábbi, szerződés alatt álló fejlesztők irányába hatalmas ütést fog mérni a mi stúdiónkra, veszélyeztetni fogja a jövőbeli játékainkat és azokat, akik fejlesztenék őket.

Jelenleg kemény szituációban vagyunk. Felkészülünk egy jelentős veszteségre. Azoknak, akik segíteni tudnak, és befolyásuk van az ügyben – nyugodtan keressenek fel bennünket.

Az érintett játékok:

Steamen, PlayStation 4-en, Xbox One-on, PlayStation 3-on és Xbox 360-on: a Sherlock Holmes Crimes & Punishments elérhetősége szeptember 29-én véget ér

Már levételre került PlayStation 3-on: The Testament of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse

Már levételre került Xbox 360-on: Sherlock Holmes versus Jack The Ripper, The Testament Of Sherlock Holmes, Magrunner: Dark Pulse

A Steamen a The Testament of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes Vs. Jack The Ripper és a Magrunner: Dark Pulse a Frogwares által került kiadásra, nem pedig a Focus Home Interactive révén,” olvasható a teljes közlemény magyarra fordítva.

A több mint nyolcvan főt alkalmazó Frogwares fő stúdiója az ukrán fővárosban, Kijevben található, de az ír fővárosban, Dublinban is van egy csapatuk. Nagyon nagy kár lenne, ha a Focus Home Interactive szabályzata miatt szűnne meg a csapat. (Talán a korábban THQ Nordic AB néven futó cég, az Embracer Group AB, ami alá a THQ Nordic és a Deep Silver is tartozik többek között, nos, ők felvásárolhatnák őket…)

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu