Hearthstone: kitiltás a hong kongi tüntetők támogatása miatt [VIDEO]

A Blizzard keményen lecsapott egy Hearthstone eSport-játékosra, miután ő egy bajnokság közvetítésén olyan nyilatkozatot tett, ami a Hong Kongban hónapok óta zajló tüntetésekre vonatkozik.

Vasárnap történt az, amikor is Ng „Blitzchung” Wai Chung egy Grandmasters (a Hearthstone eSport csúcsának nevezhető) mérkőzés után interjút adott. Az InvenGlobal arról ír, hogy az interjú végén Blitzchung levette a maszkját (ami a hong kongi tüntetők egyik felismerhető jele – ő is onnan származik), majd azt mondta, hogy „Szabadítsátok fel Hong Kongot! A mi korunk forradalma!”, majd ezután a stream azonnal egy reklámba vágott. (Ez amúgy a kínai média egyik sajátossága: ha külföldi adóról van szó, és érzékeny téma kerül szóba, akkor például kifeketítik addig a csatornát…)

A Blizzard – féltve a kínai kapcsolataikat, amire egy kiváló példa a NetEase segítségével fejlesztés alatt álló mobilos Diablo: Immortal… – közleménye szerint Blitzchung megsértette a bajnokság szabályait, ami miatt október 5-étől számítva egy éven keresztül eltiltásra kerül minden Hearthstone-os bajnokságtól, kirakták a Grandmastersből, továbbá annak a második szezonja során szerzett jövedelmét is lenullázzák. A szabály szerint „minden olyan tevékenységben való részvétel, ami a nyilvános vitába visz, megsérti a közösség egy részét vagy csoportját, vagy megsérti a Blizzard imidzsét” – ezen a részen bukott el a Hearthstone-játékos. A két közvetítőt is kirúgták amúgy, akik eme tweet szerint arra bátorították Blitzchungot mandarin (egyszerűsített kínai) nyelven, hogy mondja ki azt a nyolc szót (amit megtett végül), és akkor azonnal befejezzük az interjút. Ezek után elbújtak az asztal alá, ami a videón is látható. „Bár kiállunk amellett, hogy valaki kifejezhesse saját gondolatait és véleményét, a játékosaink, és azok, akik részt vesznek az eSport-bajnokságainkon, nekik mind be kell tartaniuk a hivatalos bajnoksági szabályzatot,” mondja a Blizzard közleménye.

„Komoly tüntetések vannak most az országomban. A streamen történt megnyilvánulásom csak egy másik formája volt a tüntetésben való részvételnek, és szeretném, ha a tüntetés több figyelmet kapna. Olyan sok erőfeszítést tettem a közösségi mozgalomba az utóbbi pár hónap során, hogy néha nem tudtam koncentrálni a Grandmaster mérkőzésemre való felkészülésre. Tudom, hogy a streamen megtett cselekedetem mit jelent. Sok bajt okozhat nekem, akár még a magánéletemben a biztonságomra is kihathat, de úgy gondolom, hogy kötelességem valamit mondani a problémáról,” mondja Blitzchung közleménye.

Mostanában több amerikai cég is próbálta elnyomni a Hong Kongban már hatodik hónapja zajló tüntetések támogatóit. Nemrég az NBA-ben (észak-amerikai kosárlabda-bajnokság) részt vevő Houston Rockets általános menedzsere, Daryl Morey tweetjében kifejezte a tüntetők iránti támogatását, majd törölte azt és bocsánatot kért, az NBA pedig sajnálatosnak nevezte az ügyet. Ezután az NBA biztosa, Adam Silver később kihátrált ebből a gondolatmenetből egy közleményben, amiben azt írja, hogy az NBA nem fogja olyan szituációba helyezni magát, ahol szabályozná, hogy a játékosok, alkalmazottak és csapatok mit mondhatnak és mit nem erről kapcsolatban, mivel nem képes az NBA így működni.

Kína befolyása így érzékelhető. Nos, ők pedig Adam Silver kommentjére úgy reagáltak, hogy a CCTV sportcsatornája (CCTV – kínai központi televízió, állami) felfüggeszti az NBA meccseinek közvetítését…

Forrás: TheVerge, InvenGlobal, Twitter

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu