Agyimplantátumokkal a drogfüggőség ellen

TECH HÍREK – Új megoldás lehet születőben a drogfüggőség leküzdése érdekében.

A 33 éves Gerod Buckhalter több mint egy évtizeden át küzdött a drogfüggőséggel, a túladagolással és a visszaeséssel, ám már átesett a műtéten (november elsején, a nyugat-virginai állambeli egyetemi kórházában), amiben Ali Rezai, a műtétet vezető doktor szerint „az agyban egy pacemakert” ültettek be.

A műtét előtt többször scannelik az agyat, majd a műtét úgy kezdődik, hogy a koponyába egy kis lyukat fúrnak, amivel egy kicsi, 1 milliméteres elektróda elhelyezésre kerüljön az agy meghatározott pontján, ami a függőség és az önuralom impulzusait kezeli. A kulcscsont alatt egy elem kerül elhelyezésre, és az agy aktivitását távolról ellenőrzik a pszichológusok, a függőséggel foglalkozó szakemberek és a belgyógyászok, hogy lássák, csökken-e a drog iránti vágyakozás. A DBS (deep brain stimulation, mély agyi stimuláció) már elfogadott az amerikai élelmiszerekkel és drogokkal foglalkozó szervezet által – többek között a Parkinson-kórt, az epilepsziát, és az obszesszív-kompulzív zavart szeretnék kezelni ezzel, és kb. világszerte 180 ezer ember kaphatna így implantátumot. Most először kerül drogfüggőség miatt beültetésre egy agyi implantátum, amit két éven át szigorúan ellenőrizni fognak.

„A függőség összetett. Több közösségi dinamika működik, és a genetikus elemek sem elhanyagolhatóak. Néhány személynek nincs hozzáférése a kezelésekhez, ami miatt az agyuk lassan megváltozik, és még inkább vágyakozni fognak [a drog iránt] a függőségük miatt. Ez a kezelés azoknál alkalmazható, akik minden más kezeléssel sikertelenül jártak, legyen szó gyógyszerről, viselkedéssel kapcsolatos terápiáról vagy szociális gondozásról. Ez egy nagyon szigorú kísérlet, amit sok más irányító testület szabályzója felügyel. A páciensek több mint fele visszaeső. Megoldásokat kell keresnünk, mert életveszélyes a szituáció. Olyasmi, ami kihat a családokra és szerettekre,” mondta Dr. Rezai a BBC-nek.

A túladagolás miatt hal meg az ötven éven aluli amerikaiak jelentős része Rezai szerint (100 ezer emberre 49,6 ilyen haláleset jutott 2017-ben, Nyugat-Virginia államban a legnagyobb).

„”Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó a tudomány számára, és több tudományra van szükségünk a terület előrelépéséhez és az agy megismeréséhez. Ez nem az emberek kiegészítésére szolgál, és ez nagyon fontos. Amikor az implantátumokról van szó, erősen szabályozni kell azokat. Ez nem olyan, mint egy influenza elleni védőoltás vagy egy tetoválás. A műtétnek nagy kockázata van, amit nem lehet elhanyagolni. Csak azoknál alkalmazható, akik krónikus betegek, és reménytelenek, miután minden más kezeléssel sikertelenül jártak,” tette hozzá Rezai.

Remélhetőleg sikere lesz Buckhalternek és a három másik jelentkezőnek is.

Forrás: BBC

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu