John Carmack lemondott az Oculus vezetői posztjáról!

Az FPS-ek atyjaként is nevezhető Carmack nem kíván tovább az Oculus technológiai vezetőjeként dolgozni – tanácsadóként megmarad viszont.

Carmackről mindössze pár napja írtuk, hogy megkapta az első VR-os életműdíjat, és ezek után nem sokkal a Facebookon (hol másutt? az Oculus tulajdonosa a Facebook…) írt egy bejelentő posztot Carmack, amit itt lis fordítunk: „Ettől a héttől kezdve egy tanácsadói technikai főnöki pozícióba léptem át az Oculuson belül. Továbbra is hangom lesz a fejlesztési munkálatok során, de csak egy szerény időmet fogja ez elvenni. És hogy mit is fogok a maradék időmben csinálni: amikor visszagondolok arra, hogy mi mindent csináltam a videojátékokban, a légtérben [itt hozzátennénk, hogy Carmack lényegében egy rakétatudós… – a szerk.], és a virtuális valóságban, mindig úgy éreztem, hogy legalább egy bizonytalan „irányvonalam” volt a megoldásokhoz, még akkor is, ha nem bizonyított, vagy eredeti ötletekről volt szó. Néha arról töprengtem, hogy miként teljesítenék egy problémával, ha a megoldása nem nagyon van látótávolságban. Úgy döntöttem, hogy ezt meg kell próbálnom, mielőtt túl idős leszek.

A mesterséges általános intelligenciával (AGI – artificial general intelligence) fogok foglalkozni. Úgy vélem, hogy lehetséges, hihetetlenül értékes, és egy nem elhanyagolható esélyem van arra, hogy változtathassak ott, úgyhogy dolgoznom kellene ezen. Egy Viktória-kori tudós úriember stílussal leszek eziránt – a vizsgálataimat otthonról fogom elvégezni, és a fiamat is be fogom vonni a munkálatokba. A következő projektben a futottak még kategóriában ott volt a nukleáris maghasadásos reaktor, ami nem nagyon lett volna passzoló ahhoz a munkastílushoz :)”.

Eléggé érdekes munkaköri változás ez Carmacktől, de mindenesetre ha ezzel szeretne foglalkozni, akkor hagyjuk, hogy elvégezhesse a dolgát – lehet, hogy az Oculus után itt képes lesz maradandót alkotni, és nagyobb fejlesztéseket végigvinni, amit a VR fejlődéséről nem nagyon mondhatunk el (ő maga is kifejezte, hogy csalódott a technológia fejlődésének mértékével…).

Mindenesetre sok szerencsét kívánunk John Carmacknek – a mesterséges intelligenciával való munka tényleg nagy változás lesz neki is.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu