Google Stadia: nem 4K a rajtkor; az első benyomások külföldről

Mivel hazánkban valószínűleg még jó ideig nem fog működni a Google játékstreamelő szolgáltatása: a Google Stadia, személyes tapasztaltunk nincs róla.

A mai megjelenés előtt (legalábbis mától Stadiázhatnak a Google Stadia Founder’s vagy Premiere kiadásáért perkálók a nyugaton) olyat ígért a Google, hogy a 10,7 TFLOPS hardverük segítségével 4K felbontáson, másodpercenként 60 képkockával játszhatunk. Ez nem nagyon van így a The Verge szerint. „Amikor 4K felbontáson streameltünk, natív 1080p felbontáson rendereltünk, majd felskáláztunk több féle technológia révén, hogy a hatás minőségét javítani tudjuk,” erősítette meg a Google.

A Destiny 2 így nem tudott natív 4K-ban működni. Akkor milyen grafikai beállításokkal megy a Bungie játéka? A válasz? Medium, közepes grafikai részletesség, azaz az Xbox One X jelenleg körberöhögi a Google Stadiát, hiszen a jelenleg a piacon elérhető legerősebb konzol 4K-n, jobb grafikai opciókkal futtatja a Destiny 2-t.

Az Eurogamer tesztje szerint pedig a Red Dead Redemption 2 még rosszabb helyzetben van: a Rockstar játéka 1440p felbontáson fut, ami még egy vállrendítéssel elintézhető, de 30 FPS frame rate-tel teszi azt, ami azért már érzékelhető. Igaz, legalább a Western kalandozás azonos teljesítményt mutat fel a Stadián az Xbox One X változattal…

Persze itt ki kell emelni, hogy még igencsak gyerekcipőben van a játékstreamelés – eltelt már pár év az OnLive óta (ki emlékszik még erre?), de még itt bőven van hová fejlődni, és a Google korábban mondta is, hogy idővel a számítási képesség növekedni fog a Stadián, így az a 10,7 TFLOPS jobb lesz. (Ezzel pedig a PlayStation 5 és az Xbox Project Scarlett szintjére juthat, vagy akár azon túl is.)

A Google Stadia a mai napon indult el az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Svédországban, Norvégiában, és Finnországban. A free-to-play és további fizetős rendszerek 2020 elején kerülnek be a rendszerbe. Mi meg talán 2021-ben.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu