Joaquin Phoenix a diverzitás hiányával vádolta köszönőbeszédében a BAFTA-t

MOZI HÍREK – Saját magát is vádolja Joaquin Phoenix, mert úgy gondolja, „ő is része a problémának”.

A filmvásznon nemrég a Jokert alakító Phoenix nyerte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) legjobb férfi főszereplőnek járó elismerését a szerepéért. Nem is nagyon lehetett volna mást találni a kategóriában, lévén idén már a Golden Globe-ot is megkapta ugyanezen szerepéért. Mégis, ahelyett, hogy teljesítménye kapcsán köszönőbeszédet mondott volna, inkább a díjátadó szervezetet vádolta beszédében.

„Ellentmondásos érzéseim vannak.”-hangsúlyozta a színész. „Rengeteg színésztársam rászolgált volna erre a díjra, mégsem övék a megtiszteltetés. Úgy gondolom, ez egy elég világos üzenet arra nézve, hogy nem látjuk itt szívesen kisebbségeket. Szerintem ezt is közvetítjük azok felé, akik oly sok mindenben segítették a médiumot és az ipart, mindezt a mi hasznunkra.”

„Nem gondolom, hogy különleges bánásmódra lenne szükségünk, mégis ez a részünk évről évre. Hiszek abban, hogy az emberek csupán elismerésre, elfogadásra és tiszteletre vágynak a munkájukért cserébe. Ez nem valamiféle álszent ítélkezés: szégyellem kimondani, hogy én is része vagyok a problémának.”

„Nem gondolom azt, hogy a forgatásokon minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy tárt karokkal fogadjunk változatos kultúrákat, másrészről pedig az is igaz, hogy ennél többre van szükség. Keményen kell dolgoznunk azon, hogy megértsük a rendszerszintű rasszizmus lényegét. Úgy gondolom, az elnyomást létrehozó és állandósító, valamint annak előnyeit élvező emberek kötelessége, hogy lebontsák azt. Szóval rajtunk áll a dolog” – zárta lent is megtekinthető köszönőbeszédét.

Phoenix a Golden Globe-on tartott köszönőbeszédében sem fogta vissza magát – a januári gálán szintúgy megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Az idei BAFTA-díj színészi kategóriáiban kizárólag fehérek szerepeltek (Margot Robbie például a legjobb női mellékszereplők mezőnyében két jelölést is szerzett), a rendezők közt pedig csak férfiak. Ez utóbbi kategóriában legutóbb 2012-ben jelölt női alkotót a szervezet: Kathryn Bigelow-t a Zero Dark Thirty-ért.

A vasárnap este megtartott BAFTA-díjátadó legnagyobb nyertese az 1917 volt, ami hét jelölését váltotta díjra, köztük a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában.

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu