Három éve halott lányának VR verziójával „találkozhatott” az anya [VIDEO]

TECH HÍREK – Csank Csi-szunk Dél-Koreában él és 2016-ban hatalmas trauma érte: elveszítette hétéves lányát, aki egy gyógyíthatatlan, egészen ritka betegség áldozata volt. Egy tévéműsor motion capture és a lány lemodellezésével alkotta újra arcát, hangját és mozgását nyolc hónapon keresztül és a pár napja látható műsorban bemutatták a találkozást, amely a virtuális valóságban történt.

A kislány anyja nyilvánvalóan nem tudta magát lelkileg túltenni gyermeke: Najeon halálán, akit azóta is egészen sajátos módon gyászol: nevét és születési dátumát magára tetováltatta, és a kislány csontozatából port készítettet, abból pedig egy nyakláncot, amelyet a nyakában hord. Talán ezért is vállalkozott arra, hogy a három évvel későbbi műsor keretében újra találkozhatott Najeonnal. Az virtuális eseményből „I met you” (Találkozom veled) címmel egy rövid dokumentumfilm is készült, melyet néhány napja bárki megnézheti Youtube-on.

A rendkívül felkavaró és ugyanakkor zavarba is ejtő videót a Munhwa Broadcasting Corporation február 6-án mutatta be, amelyben a gyászoló anya egy VR-szemüveg és kesztyű segítségével újra láthatja ismét elhunyt kislányát. A gyermek mozdulatait a videojátékokból is ismerős motion capture technology segítségével, egy gyerekszínésszel vették fel, majd ráillesztették Najeon digitális képmását, továbbá az egész parkot is lemodellezték, ahova az anyuka és a lánya korábban jártak.

Csank Csi-szunk számára iszonyú sokat jelentett ez az számunkra – külső szemlélőként – talán sokkoló, morbid és szürreális élmény: a virtuális valóságban megrendezett születésnapi ünnepség a halott lánya digitális másával. Csank Csi-szunkra mindenesetre rendkívül pozitív hatással volt. „Talán ez a földi paradicsom” – nyilatkozta az Aju Business Daily című dél-koreai lapnak. „Újra találkozhattam Najeonnal, aki mosolyogva üdvözölt, és bár nagyon rövid, de nagyon boldog időt töltöttünk együtt. Azt hiszem, valóra vált az álmom, amire mindig is vágytam”.

A videó most, három nappal a Youtube-ra kerülése után hat és félmillió megtekintésnél tart. Különféle kommentárokat olvashatunk alatta: a legtöbben meghatódnak a látottakon, mások azonban azt hánytorgatták fel, hogy a halottak ilyen típusú digitális „feltámasztása” inkább morbid, sőt, még traumát is okozhat más, hasonló cipőben járó ember számára.

Michael Graziano, a Princeton Egyetem pszichológia professzora viszont más véleményen van – olvashatjuk a Futurism oldalán. https://futurism.com/watch-mother-reunion-deceased-child-vr Ő korábban a Dell Technologies-nak is beszélt arról, hogy a VR-technológia milyen hatása lehet az elhunytak gyászolására. Szerinte „semmi rossz vagy etikátlan nincs ebben”, sőt, azt is hozzátette, hogy a mai kornak már szerves része az, hogy digitálisan módon is a halottakra emlékezünk. Nem is kell ide ilyen drága és modern technológia, hiszen az elhunytak Facebook-, az Instagram- vagy a Youtube-fiókja is emlékeiket idézi. „Mivel tudod, hogy az illető már elhunyt, elfogadod, hogy ez nem más, mint a virtuális megfelelője annak, ami – egy vigasztaló emlék.” – tette még hozzá a professzor.

A témával szintén foglalkozó Qubit magyar oldal viszont arra emlékeztet, hogy ez akár egy „piaci rés” is lehet különféle virtuális technológiákat használó cégek számára. A Paranormal Games fejlesztői például egy igazi „virtuális szentélyt” létrehozásán dolgoznak, amely lehetőséget nyújt, hogy bepótolhassuk mindazt egy halott digitális emlékével, amelyet az életben nem sikerült vele tisztázni.

„Mi van, ha sosem volt alkalmad elbúcsúzni? Mi van, ha az az érzésed, kezdesz elfelejteni valakit? Nekem még pánikrohamom is van néha, mert kezdem elfelejteni, hogy nézett ki az édesapám”

– hangsúlyozta a Fast Companynek az a VR alkalmazás egyik fejlesztője, arra is utalva, hogy bár a fotók is segítenek enyhíteni a gyászt, de még hatékonyabb lehet, ha az olyan valós életből felidézet emlékeket is újra átéljük, mint egy családi ebéd vagy egy közös hétvégi pihenés az udvaron.

Forrás: Futurism, Qubit, Fastcompany

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu