Steam: lopott alkalmazást árulnak a rendszeren keresztül

A vicc az, hogy mindezt technikailag legálisan meg is teheti a Steames csaló, így egyelőre nem is lehet semmit tenni ellene.

A Steam az indie csapatok számára nyitotta meg áruházát, ám arra nyilván nem gondoltak, hogy ezzel csalók akár vissza is élhetnek. A leggyakoribb visszaélési forma eddig az volt, hogy „rázós” tartalmú játékok tömegei kerültek fel a webáruházba, például a Rape Day, egy olyan grafikus kalandjáték is, melynek főszereplője egy nemi erőszaktevő volt és amelyet csak óriási felháborodás után, nagy sokára törölte a Valve. A másik csalástípus az olyan játék feltöltése és árusítása, amelyet amatőrök, Unity motorral dobtak össze pár nap alatt, akár lopott fájlokkal is, és a korai hozzáférési program keretében jól megszedték magukat, aztán a legtöbbször szépen leálltak a fejlesztéssel és leléptek a pénzzel.

Most pedig egy egészen elképesztően pofátlan módon egy „loongjinlong” nevű „rafkós” felhasználó fogta magát, és az ingyenes, nyílt forráskódú Playnite alkalmazást saját termékeként árulja 85 eurórért (átszámítva kb. 29 ezer forintért.) És hogy miért teheti ezt meg legálisan? Mivel a Playnite a MIT licencet használja, amely bármit megenged, így a svindler egyelőre nyugodtan alhat.

A Playnite egyébként egy olyan applikáció, amely egyetlen felületen átláthatóvá és kezelhetővé teszi a gamerek összes népszerű digitális boltban megvett játékát, szóval tulajdonképpen a GOG Galaxy megújult klienshez hasonlít.

A Valve egyelőre nem reagált a hatalmas átverésre, gond nélkül elérhető most is lopott és ismét árusított szoftver a Steam kínálatában. A szoftvert még nem értékelték, így az is lehet, hogy egyetlen példány sem adtak el belőle – eddig. Ha viszont beindul a „biznisz”, az alaposan lejárathatja a Steamet… Érdemes lenne tehát lépniük.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu