Koronavírus: nem valószínű a leépítés az AMD-nél és az Intelnél

TECH HÍREK – Egy elemző úgy gondolja, hogy túl költséges lenne a két cégnek az, hogy a régi-új alkalmazottakra szert tehessenek, így inkább kivárnak.

A UBS Securities elemzőjének, Timothy Arcurinak gondolatait a Business Insider kapta fel. Az elemző szerint a két cég jelenleg rossznak tűnő helyzete gyorsan helyreállhat, ugyanis a járvány elülése után hatalmas kereslet mutatkozhat az AMD és az Intel termékei iránt. Az Nvidia is úgy látja, hogy az otthoni munka miatt a laptopok és notebookok iránti kereslet főképp Kínában megugrott, és az ellátási lánc igyekszik felzárkózni a kereslethez. Arcuri szerint a keresletre való rálátás erősen korlátozott, de az ellátási lánc korlátjai világosak, és ezért a cégek nem tesznek semmit sem, hogy lelassítsanak, hanem inkább gázt adnak, hogy a rövidtávú keresletnek eleget tehessenek.

A félvezetőket gyártó cégek (ilyen pl. az AMD és az Intel is) ódzkodnak a leépítésektől, mégpedig azért, mert a munkások ismételt alkalmazása költséges lenne, és ezért inkább több működtetési költséggel számolnak, hogy a kereslet ne csak rövid távon legyen nagyobb. Tehát most lenyelik a pirulát, hogy idővel visszanyerjék, amit itt elbuknak – ilyet a konzolgyártók is csinálnak: pl. a PlayStation 4 fejlesztése, marketingje rengeteg költséggel járt, de a Sony rövid idő alatt kijött a negatív egyenlegből, és a PS4-et most már csak a nagypapa PS2 utasítja maga mögé az összértékesítésekben. Ezt Arcuri arra alapozza, amit Ernie Maddocktól, egy ipari veterántól hallott. Az adatközpontos fejlesztések miatt a koronavírus hatása valamelyest elszigeteli ezeket a cégeket a nagyobb veszteségektől az év során egy későbbi időszakig.

A UBS elemzői a ma elkezdődött első üzleti negyedévre 10%-os csökkenést jósol az Intel ügyfélszámítógépes forgalmára, 3%-os esést az adatközpontosra, továbbá 10%-ot a memóriás értékesítésekre. De ezután az Intel jövedelmét nem fogja jelentősen érinteni a COVID-19, és a legrosszabb esetben 46 dollárt fog egy Intel-részvény érni (most 54 körül jár, kb. 3%-os csökkenés után).

Az AMD esetében a UBS nem jósol károkat a most elindult negyedév utánra, a csökkenés mértéke pedig megegyezne az Intelével; kb. 3%-os pénzforgalom-kiesést jósolnak, és azt, hogy a legrosszabb esetben a harmadik üzleti negyedévben lesz negatív hatással a koronavírus a cégre. Mi is lesz akkor? Nos, a harmadik negyedév az október-december időszak. Mikorra is tervezi a Sony és a Microsoft az AMD-s technológiát alkalmazó next-gen konzolok megjelenését? A karácsonyi időszakban. A két pontot meg könnyű összekötni… a legrosszabb esetben tehát nem biztos, hogy 2020-ban jelenhet meg a PlayStation 5 és az Xbox Series X.

Arcuri jelentése pont akkor bukkant fel, amikor is az amerikai félvezető-ipar arra kéri az ottani kormányt, hogy az ő működésük/működtetésük is legyen alapvetőként kezel. A chipek fontosak az ország kulcsfontosságú infrastruktúrájában (víz, telekommunikáció, energia; digitális munkahelyek, pénzügyi hálózatok), állítja John Neuffer, a Semiconductor Industry Association (SIA, magyarul kb. Félvezető Ipari Szövetség) vezetője. A SIA szerint ez az ipari ág nem nagyon érintett a koronavírus terjedésében, ugyanis nagyon klinikai körülmények között, teljesen tiszta szituációban gyártják a chipeket, és így nagyon kicsi esély van a fertőzésre a termékeken keresztül.

Úgyhogy a félvezetőket gyártó cégek sem nagyon érintettek a zuhanó gazdaságban. A játékipar is jó helyzetben van, de erről ma még külön szó lesz.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu