A koronavírus miatt lassabb lehet a generációváltás

A COVID-19 több okból is belassíthatja a konzolgenerációk közötti mozgást.

Jelenleg kb. minden egyes kiadó pozitív számokat publikál az üzleti eredményeiben (még a Nintendo is, de az Electronic Artsszal ellentétben ők borúlátóak az április elsejével elkezdődött üzleti évvel kapcsolatban – erről tegnap beszámoltunk), de már most érdemes felkészülni itt-ott a visszaesésre. Ez a jelenlegi konzolok (PlayStation 4, Xbox One) lecserélésében is érzékelhető lesz – a Niko Partners senior elemzője, Daniel Ahmad szerint nem lesz olyan gördülékeny a PlayStation 5, Xbox Series X párosára átugrani, mint ahogy a PlayStation 3/Xbox 360 duóról jöttünk át a még jelenlegi konzolpárosra. (Ő egy kínai online felmérésre hivatkozott – ezt több mint ezer játékos töltötte ki.)

Ahmad a GameDaily-nek elmondta, hogy a konzolok közel 90%-át az Egyesült Államokba úgy importálták, hogy azokat Kínában gyártják. Februárban eléggé belassult a gyártás a koronavírus miatt, mert sok gyárat bezártak. Ez érintheti a next-gen konzolokat is: az ellátásláncban keletkező hiányosságok miatt kevesebb készlet lehet a boltokban. (A PlayStation 5 esetében erről már beszélt a Bloomberg, és rajtuk keresztül mi is.) A nagyobb készlethiány miatt viszont az ár is növekedhet…

Ahmad szerint az alkatrészhiány és a logisztikai problémák miatt nem sok esély van arra, hogy a Sony és a Microsoft 400 dolláros áron indítsa el a PlayStation 5-öt és az Xbox Series X-et. (Ami magyar viszonylatban azt jelenti, hogy a 400 eurós árral számolva nem lesz 150 ezer forint alatt hazánkban a két next-gen konzol ára.) Csak úgy tehetik meg, ha bevállalják a veszteséget. De az első évükben látható elhalasztott játékok, az előttünk tornyosuló recesszió, a dráguló konzolok és a cross-gen játékok miatt nincs akkora motiváció arra, hogy mihamarabb konzolt cseréljünk.

Ezzel pedig nem tudunk vitatkozni. A recesszió miatt nem biztos, hogy mindenkinek kapásból lesz félretett 450-500 eurója egy új konzolra, így a PlayStation 5 és az Xbox Series X év végi rajtja eléggé… érdekesnek bizonyulhat még.

Forrás: DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu