Elhunyt Michel Piccoli, híres francia filmszínész

MOZI HÍREK – 94 éves korában, egy stroke okán meghalt Michel Piccoli francia színész.

A színész rendkívül hosszú karrierje során több, mint 100 filmben szerepelt. Piccoli talán a hatvanas évek végén és a hetvenes években volt a csúcson, ekkor vált Luis Bunuel egyik kedvencévé, olyan alkotásokban, mint a Nap szépe, a Burzsoázia diszkrét bája, vagy a Szabadság fantomja. Másik legendás szerepét még a Marco Ferreri-féle A nagy zabálásban játszotta el – szintén ebben az időszakban.

Piccoli zenész családban született; anyja zongoraművész, apja hegedűművész volt. Háromszor nősült, első felesége Éléonore Hirt, majd 11 éven keresztül az énekes Juliette Grécóval élt házasságban, később az utolsó felesége Ludivine Clerc lett. Egyetlen lánya van az első házasságából, Anne-Cordélia.

Húszévesen a Theatre Babylone és a Reynauld-Barrault színház társulatában kezdte színészi karrierjét, az 1950-es évektől kezdett rendszeresen filmekben szerepelni. Godard 1963-as A megvetésével vált ismertté. Godard és említett leghíresebb szerepei mellett dolgozott még a legjelentősebb európai és amerikai rendezőkkel, mint Alfred Hitchcock (Topáz), Louis Malle (Atlantic City) vagy Marco Ferreri (A nagy zabálás, Dillinger halott, A szuka). Michel Piccoli 1979-ben elnyerte a cannes-i nemzetközi filmfesztivál legjobb színészének járó díját.

Piccoli elkötelezett baloldali politikai aktivista volt, a pacifista Békemozgalom tagja, gyakran exponálta magát a szélsőjobboldalinak minősített Nemzeti Fronttal szemben, és aktívan tevékenykedett az Amnesty International szervezettel. 1981-ben támogatta François Mitterrand kampányát, és azóta is hű maradt a Szocialista Párt táborához. 2007 márciusában 150 másik értelmiségivel együtt aláírta azt a felhívást, amely Ségolène Royalt támogatva mozgósított az „arrogáns jobboldal ellen”.

Forrás: 444.hu

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu