Drágábbak lehetnek a next-gen játékok!

Egy kiadó már megerősítette, hogy a PlayStation 5/Xbox Series X verzió drágább lesz a kurrens-gen verzióknál. És egy fecske itt igenis nyarat csinálhat.

A 2K Games (=Take-Two) bejelentette az NBA 2K21-et, és maga a játék nem is olyan lényeges. Talán idén nem húz fel mindenkit a MyTeam móddal, amit konkrét szerencsejátékos minijátékokkal hirdettek, és a Take-Two akkora negatív visszhangot kapott, hogy rövid ideig el is dugta a videót. Az amerikai kosárlabdázás idén sem marad el, és cross-gen játékként PlayStation 5-re, Xbox Series X-re, PC-re, Nintendo Switch-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra és Google Stadiára készül. A Take-Two annyira pénzéhes, hogy a játék nem támogatja az Xbox Smart Delivery-t, vagy a PlayStation 4 -> PlayStation 5 ingyenes frissítést. Tehát az új konzolon ismét meg kell venni, és az, hogy a MyTeam pontok, tokenek, kártyák és az addig elért eredmények jönnek velünk a következő generációra, az igazán pökhendi tőlük.

De míg az alap kurrens-gen verziók (azaz minden, leszámítva a PlayStation 5/Xbox Series X duót) 60 dollár/70 euró/21 ezer forint lesz (a drágább Black Mamba verzió pedig 100, forintban pedig 36 ezer), a next-gen portok drágábbak: 70 dollár/75 euró/25 ezer forint! (Ezt megkapjuk ingyen, ha a kurrens-gen Black Mamba verziót előrendeljük. A next-gen kiadásnál is ekkora az ár, de itt digitálisan hozzáférhetünk a kurrens-gen verzióhoz is ezen keresztül.) A WCCFTech megkérdezte a Take-Two-t arról, hogy miért ez az eltérés, mire a kiadó azt válaszolta, hogy a javasolt bolti árak az ajánlott értéket tükrözik, majd hozzátették, hogy végtelen újrajátszhatóság van, nem beszélve a csak next-gen konzolokon megvalósítható újdonságokról, és ezért úgy gondolják, hogy szerintük ez az ár megfelelő. (Globális recesszió? Az őket nem érdekli – úgy tűnik, hogy a „ha vettél új konzolt, erre a játékra is telik ennyiért” gondolatmenettel élnek.)

A Gamesindustry felkereste Yoshio Osakit, az IDG Consulting vezérigazgatóját. A játékkutató cég mindegyik nagyobb kiadóval együttműködik, és az ő ellenőrzésük szerint más kiadók is meghatározott franchise-ok esetében fontolgatják a next-gen áremelést. Nem mindegyik játék lesz 70 USD/EUR, de a zászlóshajónak tekintett IO-k igen. És mi az indoklás az áremelés mögött? Például az inflácó…

2005/2006 tájékán (ekkor jelent meg a PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii trió) 50-ről 60 dollárra emelték az árakat, és az újabb emelés csak 17%-os lenne, miközben más szórakoztatási formák esetében szerinte jóval nagyobb áremelésről van szó azóta. Otaki szerint a fejlesztés és a kiadás költségei is jelentősen megnövekedtek (előbbinél az AAA játékok akár 2x, 3x szorzóval…), és eddig a next-gen játékok nem tükrözték az áremelést.

És ezzel megint kik járnak rosszul? Mi. Mivel errefelé euró alapú árazás van, és a forint egyre gyengébben teljesít, a játékok egyre drágábbak lesznek.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu