Idris Elba szerint értelmetlen cenzúrázni a rasszista filmeket, helyette jelezni kellene az ilyen tartalmakat

MOZI HÍREK – Idris Elba nem hisz a cenzúrában, viszont a szólásszabadságban annál inkább – ezen a véleményét fejtette ki a színész a Radio Timesszal történő beszélgetése során.

„Rasszizmus” és „elavult véleménynyilvánítás ” – ezek voltak a legfőbb kulcsszavak, amelyek elhangoztak azon beszélgetés folyamán, amelyeket a jól ismert filmsztár: Idris Elba és a Radia Times újságírólja között. A témát a különféle streaming- és tartalomszolgáltatók által vetített és utólag leszedett filmek és sorozatrészek adták.

„Én mindenképpen a szólásszabadság pártján állok, viszont azt is hozzá kell tenni, hogy az bizony nem mindenki számára ajánlott. Pontosan ezért vannak a korhatár-besorolási rendszerek, hogy megmondják, hogy az adott tartalom kinek ajánlott: mindenkinek, esetleg szülői felügyelet mellett, 16, 18 éves kor felett, vagy éppenséggel felnőtt nézők számára.” – fejtette ki véleményét Idris Elba.

Szerinte ezeknek a rendszereknek azt is jelezniük kellene, ha egy bizonyos tartalom például rasszista vicceket, aspektusokat vagy témákat tartalmaz.

„Ahhoz, hogy gúnyt űzzünk az igazságból, ahhoz ismernünk is kell azt.”

Azt viszont Elba mindenképpen károsnak tartja, hogy rasszista téma miatt cenzúrázzanak vagy töröljenek műsorokat. Szerinte a nézőknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy ilyen témájú filmek, sorozatok bizony elkészülnek.”

Elba emellett azt is kihangsúlyozta, hogy tisztában van vele, hogy a jelen helyzetre, illetve a BlackLivesMatter mozgalomra tekintettel leszednek az illetékesek több, szerintük rosszul megítélhető tartalmat, viszont ő úgy gondolja, hogy épp, hogy az lenne az előremutató, ha a szólásszabadságot hagynák érvényesülni, egyszerűen csak jelezni kellene a közönség számára, hogy mire számíthatnak egy adott médiatermékben. Idris ezzel kapcsolatban igen határozottan szögezte le a véleményét.

„Nem hiszek a cenzúrában. Abban hiszek, hogy mindent elmondhassunk, amit a szívünkön van. Elvégre történetmesélők vagyunk.”

Az elmúlt időszakban egyébként olyan alkotásokat szedtek le egy időre streaming csatornákról mint az Elfújta a szél, továbbá az 1967-es A dzsungel könyve és az 1986-os A bolygó neve a Halál (Aliens) „elavult állásfoglalás” címkét kapott.

Forrás: Radio Times

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu